”Jag tänker på honom så fort jag vaknar”

Publicerad 2011-11-12

David Petrasek om VM-drömmen, rysk flygsäkerhet och saknaden av vännen Stefan Liv

HELSINGFORS. Han förlorade sin bäste vän och har haft en tung höst.

För Sportbladet berättar Tre Kronor-stjärnan David Petrasek, 35, om sorgen efter Stefan Liv, monsterträningen, VM-drömmen och rysk flygsäkerhet.

– Vi åker fortfarande i likadana flygplan som Stefan kraschade i, säger han.

TUNG PERIOD Stefan Liv var en utav David Petraseks bästa vänner. Petraseks tid sedan olyckan har därför varit tung. ”Det känns som att jag har förlorat en familjemedlem. Det har naturligtvis varit väldigt svårt att fokusera på hockeyn.”

Tre Kronor har precis avslutat ett enklare ispass i Hartwall Arena i Helsingfors. David Petrasek sätter sig vid ett bord i mediecentret. Han berättar att han vid fler än ett tillfälle funderat på att lämna sin ryska klubb Sibir Novosibirsk och flytta hem till Jönköping, där sambon Anneli Petersson och sonen Zebastian, 3,5, fortfarande bor kvar.

– Familjen har varit över och hälsat på i fem veckor i höst, men visst är det väldigt jobbigt där borta rent socialt. Speciellt med tanke på vad som hände Stefan.

Målvakten Stefan Liv spelade i Sibir Novosibirsk i fjol och David Petrasek har i år platsen bredvid Livs gamla i omklädningsrummet.

– Det står ett foto på honom där och det ligger blommor. Men jag tänker på honom så fort jag vaknar. Det känns som att jag har förlorat en familjemedlem. Det har naturligtvis varit väldigt svårt att fokusera på hockeyn.

Tränar fyra-fem timmar om dagen

Hur mycket pratas det om Jaroslavs flygkrasch i Ryssland nu?

– Hos oss är det speciellt, men i andra lag verkar olyckan i stort sett vara glömd. Det kan låta konstigt men så är det.

Hur har flygsäkerheten förbättrats?

– Inte alls vad jag har märkt. Det är ungefär som det var innan.

Men ni spelare kräver väl bättre säkerhet?

– Jo, men det händer ingenting. Det är Ryssland helt enkelt. Vi har åkt i samma gamla flygplanstyp som Stefan kraschade med efter olyckan. Du kan ju tänka dig hur man känner sig då.

Är det verkligen värt det?

– Det är det man frågar sig. Samtidigt har jag gjort 16 säsonger i elitserien för att komma dit jag är i dag.

Är det en ekonomisk fråga?

– Pengarna är en bit, och sedan vill jag se hur bra jag kan bli. Jag har inte nått min topp än och är i bättre fysisk form än någonsin, säger 35-åringen.

Det är inte så konstigt. Träningsdosen i Ryssland är avsevärt högre än i Sverige.

– Om vi inte har match tränar vi fyra-fem timmar om dagen. Och när vi har match har vi en två timmar lång värmning på förmiddagen. Vilodagar? Vi har haft tre stycken sedan den 20 juli. Jag hade föredragit ett lite lugnare schema. Skillnaden mot elitserien är otrolig, säger den forne HV-backen.

Hur bra koll har du på hockeyn hemma?

– Ganska bra. Jag kan tyvärr inte se några matcher live på grund av tidskillnaden, men jag tittar på lite klipp och hänger med i statistiken. Det är så klart roligt att det går bra för HV. Nu har de ett riktigt lag igen och killarna verkar nöjda med allt runt omkring.

”VM på hemmaplan är en jäkla kick”

Det är givetvis där du ska avsluta karriären?

– Ingen aning. Jag har 1,5 år kvar på kontraktet med Sibir och sedan får vi se vad som händer. Men vi ska bo i Jönköping när jag flyttar hem. Och så länge det är roligt och kroppen känns bra så fortsätter jag att spela.

Så lär det med andra ord inte bli... tja, Luleå, om du ska spela i elitserien igen?

– Haha, nej, det blir det inte.

I torsdags förlorade Sverige med 2–5 mot Tjeckien i den första matchen i Karjala Cup. I dag väntar Ryssland här i Helsingfors.

– Vi var helt enkelt för dåliga mot tjeckerna. Vi skapade för lite och var svaga bakåt. Jag hoppas att vi kan rätta till det mot ryssarna. Jag möter ju många av de killarna i KHL till vardags, så det ska bli roligt.

Hur ser du på VM i vår?

– VM på hemmaplan (delas med Finland) är en jäkla kick. Det vill ingen spelare missa. Om jag håller en hög nivå har jag en bra möjlighet att komma med. Men då gäller det att visa det redan den här helgen, säger David Petrasek.

Följ ämnen i artikeln