Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

David Engblom fri med Christoffer Bengtsberg.

Almtuna–Borås 3–2

Almtuna fortsätter visa sig från sin starka sida.

Efter kvällens seger mot Borås i Gränbyhallen befäster Uppsala-laget femteplatsen och har plötsligt bara fem poäng upp till den tredje direktplatsen till kvalserien.

AIS gick till pausvila med uddamålet efter Jimmie Krafts fullträff drygt tre minuter in i perioden.

Tidigt i mittperioden kvitterade Borås genom Mattias Remstam, men drygt sju minuter senare hade hemmalaget tagit kommandot igen. Henrik Eriksson slog in 2–1 bakom målvakten Robin Rahm, och det var fortsatt uppförsbacke för Borås.

Jimmie Kraft svarade för sitt andra mål för kvällen ett par minuter in i tredje perioden och det kändes som matchen var avgjord. Och det var nära 4–1 flera gånger om, men Rahm spelade stabilt.

Borås vägrade ge sig och kvitterade efter 7.42 i spel fem mot fyra, och det var match igen.

I slutet var gästerna mycket nära en kvittering, men det var AIS som hade marginalerna med sig, och laget fortsätter övertyga på hemmais.

– Vi mötte ett bra lag med bra fart och energi i spelet, men jag tycker ändå att vi vann rättvist, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till UNT.

Nybro–Västerås 1–4

Poängkungen Pär Arlbrandt gjorde tre nya poäng i bortamötet med Nybro och såg till att Västerås stärker sin sjätteplats i tabellen.

Bortalaget var effektivare, men det dröjde ända till 18.58 innan ledningspucken sattes i nät genom just poängmaskinen Pär Arlbrandt.

Den andra perioden var fem minuter gammal och VIK hade nyligen klarat av ett box play när Arlbrandt svarade för sitt andra mål för kvällen.

Nybro hade svårt att förvalta chanserna och VIK-målvakten Johan Thalberg tog det mesta. Inför tredje perioden hade Arlbrandt även spelat fram till Sebastian Meijers 3–0 och matchen kändes körd.

Nybro fick hål på Thalberg i tredje men kom inte närmare.

VIK gjorde även 4–1 och vann rättvist.

– Det som var bra var att alla bidrog och att ingen föll ur ramen, säger VIK:s assisterande tränare Peter Popovic till vlt.se

AIK–Växjö 4–1

AIK vann toppmötet med tabelltrean Växjö.

Gnaget stärker andraplatsen och har nu åtta poäng mer än sin konkurrent.

Efter en mållös förstaperiod drog hemmalaget igång en rejäl skottkavalkad. 20–6 i skott och ledning inför tredje perioden. Men det var bara med uddamålet.

Det började med att Tobias Ericsson skickade in ledningspucken efter bara 2.21. Glädjen blev kortvarig och kvitteringen kom bara några minuter senare genom Patrik Carlsson.

Dick Tärnström slog sedan in 2–1 för AIK i spel fem mot fyra, och det var i underkant.

Gnaget dominerade även tredje perioden. Och trots att Växjö-målvakten Christoffer Bengtsberg var stabil i målet kunde han inte förhindra en förlust.

Ett tidigt mål av Patrik Bergström grundlade segern.

4–1 slog Daniel Bång sedan in i tom bur.

Huddinge–Mora 0–5

Mora avgjorde matchen med tre mål på 36 sekunder i tredje perioden och gick upp till 5–0 och tog en storseger i bortamötet.

Efter en mållös förstaperiod tog Mora kommandot i mittperioden genom två fullträffar.

Huddinge skapade chanser men Dalalagets målvakt Robert Kristan var bra mellan stolparna och höll nollan.

Först mot slutet av matchen avgjordes tillställningen.

Med tre mål på 36 sekunder var Huddinge ett slaget lag.

Efter 14.58 grundlades segern när Stefan Mann utökade till 3–0. Och bara 19 sekunder senare var segern ett faktum när Colby Genoway spikade igen matchen.

17 sekunder därpå var det utklassning när Mikael Simons ordnade 5–0.

Mora är fyra i tabellen.

Malmö–Oskarshamn 2–3

Malmös kräftgång fortsätter.

Den här gången föll det storsatsande Skånelaget mot elvan Oskarshamn på egen hemmaplan – i hockeytemplet.

Lagets femte raka förlust.

Malmö ligger fortfarande tia och har ett par matcher mindre spelade än sina konkurrenter, men även om man skulle ta full pott de två kommande matcherna och andra resultat går vägen skulle laget ändå bara ligga på den sista play off-platsen.

Det ska bli mycket till om Malmö ska resa sig ur den här situationen, och supportrarna kan nog glömma elitseriespel till hösten.

Oskarshamns forward Nicklas Jadeland svarade för två fullträffar och Malmö kvitterade lika många gånger. 2–2 gjorde Jonas Höglund i power play åtta minuter före slutet.

Men när matchuret stod på 16.51 kom avgörandet genom Lukas Eriksson.

Bofors–Björklöven 4–3

Viktiga poäng för Bofors i botten av tabellen. Laget såg till att ta sin andra raka seger och Björklöven noterades samtidig för andra raka nederlaget.

Men matchen krävdes sudden death för att skilja lagen åt.

Det tack vare Bofors Christian Carlsson som gjorde sitt första mål på fem år när han kvitterade drygt fyra minuter från slutet med ett distinkt skott uppe i krysset.

Björklöven lär inte vara nöjda med en poäng. Umeå-laget ledde tre gånger och 2–3 svarade Niklas Zetterström för några minuter in i tredje perioden.

Men Bofors gav alltså inte upp och till slut avgjorde Tobias Thermell tillställningen 3.44 in i förlängningen.