Abrahamsson: Imponerad om Västerås vänder

Publicerad 2015-03-17

VÄSTERÅS. ”Andra chansen” kunde inte ha börjat sämre för Västerås.

Orkar de resa sig och vända efter den här tuffa starten blir jag imponerad.

Redan på fredag kan Rögle koppla ett järngrepp om den SHL-plats som står på spel.

Hans Abrahamsson.

Jag har varit inne på det tidigare: att förloraren i den allsvenska finalen skulle få tufft att ladda om till det här direktkvalet mot segraren i slutspelsserien.

Nu var det ändå inte det som fällde Västerås i den första matchen mot Rögle.

Även om matchinledningen var väldigt tveksam.

Redan efter en minut fick hemmalaget chansen i spel fem mot tre i två hela minuter utan att göra mål. I stället kom Rögles ledningsmål i power play direkt efter.

Volden matchens lirare

Men Västerås kom tillbaka och trots några riktigt tunga motgångar på vägen var de på väg att ta den här matchen till förlängning. Nu blev det inte så och till stor del handlade det om bristande effektivitet, för svagt försvarsspel och ett box play som inte alls höll måttet.

Rögle gjorde ingen helgjuten insats men tog verkligen vara på de chanser som bjöds, inte minst i power play.

Och så hade de matchens lirare i målvakten Lars Volden.

Det här var en match som slet hårt mentalt för Västerås. Rögles samtliga fyra mål var fyra riktiga käftsmällar för hemmalaget.

Räkna inte bort Västerås

• Första målet direkt efter att det missade fem-mot-tre-läget.

• Rögles 2-1-mål kom bara 29 sekunder efter att hemmalaget hade kvitterat.

• 3–1 kom efter en lång hemmapress där Västerås hade radat upp lägen. Jordan Smotherman smällde in pucken efter bara fem sekunder i power play.

• Och så det avgörande målet till 4–3 med 3.23 kvar av matchen. Mindre än två minuter efter att Västerås äntligen hade lyckats kvittera till 3–3. Också det i power play, sedan Rögle egentligen inte skapat någonting.

Nej, det här var definitivt inte Västerås kväll. Skottstatistiken säger definitivt inte allt, men 47–24 för hemmalaget säger ändå att de inte saknades chanser.

I andra perioden var det i stort sett spel mot ett mål. Västerås radade upp lägen men Volden räddade det mesta. Hemmalaget sköt 24 skott bara under mittperioden, men precis som i den allsvenska finalen mot Karlskrona fick de inte in tillräckligt med spelare framför målvakten.

Nu fortsätter den här matchserien i Ängelholm på fredag kväll.

Räkna inte bort Västerås, det handlar om två väldigt jämna lag. Men vinner Rögle även den matchen har jag svårt att se Västerås vända på det här.