NHL-svepet: Superstjärnan bänkades efter utvisning

Publicerad 2023-10-17

NEW YORK. I nattens NHL-svep – bland annat en lyckad Broadway-premiär och en vågad bänkning i Newark.

Nattens bänkning i NHL

New Jersey Devils betalar närmare 97 miljoner kronor per säsong för stjärnan Timo Meiers tjänster, men det hindrade inte coachen Lindy Ruff från att bänka honom i tredje perioden i hemmafajten mot Florida.

– Han tog utvisningar man inte kan ta, klargör Ruff efteråt.

De utvisningarna var också ett av skälen till att Devils låg under med 4-0 en bit in i slutakten. Sedan iscensatte de en rejäl forcering och när Jesper Bratt reducerade till 4-3 med två och en halv minut kvar väcktes hoppet om poäng i The Rock.

Panthers stod dock emot och bärgade säsongens första seger.

Oliver Ekman-Larsson noterades för sin första assist för katterna – och Alexander Holtz för sin första för Devils den här säsongen.

Timo Meier.

Nattens premiär: NY Rangers tillbaka på hemmaplan

Efter två bortamatcher under den inledande grundserieveckan återvände New York Rangers hem till Manhattan för hemmapremiär på Madison Square Garden – och hade lika stor framgång under sin öppningskväll som, exempelvis, Lejonkungen på Broadway några kvarter norrut.

Arizona Coyotes stod visserligen för riktigt robust motstånd, precis som mot New Jersey i fredags, men Blåskjortorna lyckades pressa sig till en 2-1-seger.

– Det var ingen enkel match, Arizona har fått ihop det i år. Men vi stod upp fint och gjorde tillräckligt mycket bra saker, säger Mika Zibanejad till Sportbladet.

Han svarade själv för utsökt assist vid radarpartnern Chris Kreiders 1-0-mål och var flera gånger nära att näta med sitt spektakulära direktskott.

– Det är bara att fortsätta, slutar jag skjuta lär jag aldrig göra mål, ler den svenske förstecentern.

Som också var lätt inblandad i ett jättepalaver i samband med slutsignalen, då domarna såg sig nödgade att utdöma sammanlagt 26 utvisningsminuter.

NY Rangrers fick jubla natt.

Nattens uppryckning: Calgary tog första segern

Efter en period var det inte många som trodde att Washington Capitals skulle få några poäng med sig mot Calgary Flames i Capital One Arena.

De låg inte bara under med med 2-0. De var total utspelade och förlorade skotten med 17-3.

Men i andra ryckte huvudstadens gamla hjältar upp sig rejält och lyckades utjämna – och till slut bärgade de säsongens första seger efter straffavgörande.

– En tyngd lättade från våra axlar, säger unge coachen Spencer Carbery.

Nattens nollning: Detroit nolllade Columbus

Detroit Red Wings har fått en fin start på årets grundserie. I Columbus i natt tog de andra raka segern genom att nolla Blue Jackets.

Roligt inte minst för målvakten James Reimer, som spelade sin första matchen i den rödvita tröjan.

– Det är ju så man tänker sig manus på förhand, inte sant? Ärligt, det här berodde framförallt på vår fina defensiva struktur, säger han efter 4–0-triumfen.

Lucas Raymond bidrog med en assist

Nattens svenskar i NHL

Arvid Söderblom, Chicago Blackhawks – stod för NHL-karriärens hittills mest imponerande insats och ledde Hawks till seger borta mot Toronto med 36 räddningar.

Jesper Bratt, New Jersey Devils – nytt mål (det tredje för säsongen) och ny assist hemma i The Rock

Mika Zibanejad – bidrog bland annat med förträfflig framspelning till radarpartnern Chris Kreiders 1-0-mål i Rangers lyckade hemmapremiär.

William Nylander, Toronto Maple Leafs – assisterade till Torontos tröstmål mot Chicago och går därmed upp på delad förstaplats i poängligan.