St Louis vidare efter dubbelt övertidsdrama

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. St. Louis Blues är klara för konferensfinal i Stanley Cup-slutspelet.

De vann en otrolig Game 7-rysare mot Dallas i natt – efter sudden death-mål av hemmasonen Patrick Maroon i andra övertidsperioden.

– Väldigt roligt att just han fick göra det, med sin son på läktaren och allt. Det var garanterat en stor stund för bägge två, säger Oskar Sundqvist till Sportbladet efter den förlösande 2-1-segern.

Fem minuter och 50 sekunder in i andra förlängningsperioden – alltså sammanlagt femte perioden – hade de plågade Blues-fansen antagligen börjat tvivla på att deras hjältar skulle kunna överlista fenomenale Dallas-keepern Ben Bishop.

De hade dominerat fullständigt under ordinarie matchtid utan att ha lyckats få in mer än en enda puck på honom och ju längre övertiden pågick, desto starkare började Stars se ut.

Men då hände det.

Foto: Jeff Roberson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Studsade på Bishop

Direkt efter en tekning vispade Robert Thomas iväg ett skott som tog i stolpen och studsade i Bishops rygg, ner i målgården – och där dök Patrick Maroon, född i och uppvuxen i just St. Louis, upp och tryckte in sitt livs mål.

Ögonblicket senare exploderade hela Enterprise Center i ett orgiastiskt jubel som nog fortfarande inte tystnat.

– Helt otroligt skönt att se, förstås. Jag hade börjat bli lite nervös när förlängningen bara fortsatte, säger Oskar Sundqvist på telefon från den rusiga Missouri-metropolen.

– Som du säger hade vi mycket puck, men Stars är ett jäkligt bra lag som försvarar sig utmärkt och under övertiden skapade de minst lika bra lägen som oss. Så det var en jäkla lättnad att det löste sig till slut.

Att det var just Maroon som fick avgöra gläder lagkamraterna extra mycket. Han är född och uppvuxen i St. Louis men först den här säsongen fick han chansen att komma hemma och spela i hemstaden och, äntligen, bo med tioårige sonen Anthony – som satt på läktaren i natt och började gråta av glädje när pappa pangade in 2-1-pucken.

– Det var garanterat en stor stund för bägge två, fortsätter ”Sunken”.

– Maroon är överhuvudtaget en härlig karaktär. Han pratar väldigt mycket och det är väl inte altid han kommer med de smartaste grejorna men de är alltid roliga, ha ha. Vädligt kul att det var han som fick avgöra. Men inte förvånande. Kedjan han spelar i har varit vår klart bästa den här serien.

Med segern tar sig Blues alltså vidare till konferensfinal och får där, i en direkt uppgörelse om en plats i Stanley Cup-finalen, möta vinnaren i kommande natts Game 7-pjäs mellan San Jose Sharks och Colorado Avalanche.

– Det ska bli spännande att se vilka som tar sig vidare. Tufft kommer det bli alldeles oavsett, men vi känner oss starka och har definitivt chansen mot alla.

Den 25-årige bjässen från Boden har varit med om lika stora matcher förr, med Pittsburgh Penguins både 2016 och 2017, men då var han aldrig ordinarie.

– Nej, det känns mycket roligare nu, jag är ju mer delaktig den här gången. Det har varit en jäkla rolig resa att vara med på och jag ser fram emot att få vara med även om fortsättningen.

Klingberg och Janmark till VM?

För Dallas Stars tar säsongen slut och svenskarna John Klingberg och Mattias Janmark lär inom kort få förfrågan om de vill spela VM med Tre Kronor istället.

Laddar Matchlista
Publicerad: