Lasse Granqvist: ”Ska bli skönt att kunna ha åsikter”

Uppdaterad 2018-04-06 | Publicerad 2017-05-15

KÖLN. Den kärleksfulla relationen startade 1989.

Nu går VM-publiken och omtyckte kommentatorn Lars Granqvist skilda vägar.

– Nästa ishockey-VM ska jag sitta i fåtöljen i parhuset Gustavsberg, ha synpunkter på spelet på isen och skicka sms till mina vänner. Det ska bli skönt att kunna ha åsikter, säger Granqvist och ler med hela ansiktet.

Det började i bilresorna med mor och far från Stockholm över Uppsala när en ung Lars Granqvist kommenterade kampen mellan det röda och gröna ljuset i trafiksignalerna.

En sprallig och upphetsad Granqvist var i ett euforiskt tillstånd och samtidigt som pappa Granqvist gjorde allt för att det gröna ljuset skulle vinna kampen mot det otäcka röda.

Sista hockey-VM

En trevlig start på kommentatorslivet för Lars Granqvist, 50 år i höst.
Han gör nu sitt sista ishockey-VM och på söndag, när han rattar VM-finalen i Lanxess Arena, blir det ett avslut på en resa som startade som radioreferent på lokalradion på Globen-VM 1989. På 90-talet, och i början av 2000-talet, var Granqvist och Lars-Gunnar Jansson ett måste för alla radiolyssnare. Med "LG" har han en lång och speciell relation och det var ett fint ögonblick när de båda träffades i förra veckan i Köln när "LG" vikarierade för Jörgen Jönsson på Radiosporten.

– Åh. Vi har haft så kul, så många minnen. Och vi kunde träta som som ett par om vad man kunde säga och inte säga i radion. Minns i Albertville 1992 när vi blev så osams om man kunde kalla en förlust för ett fiasko eller inte. Det slutade med att vi kastade snökedjor på varandra. Jag har även haft mycket kul med Ralf Edström, en varm och härlig människa.

Noggrant system att gå igenom

Senaste åren har Granqvist skämt bort hockeyfansen som tv-kommentator på C More/TV4 med bland andra Leif Boork, Niklas Wikegård och Sanny Lindström som radarpartner.

– Jag har faktiskt inte riktigt hunnit med att tänka till att det är sista matcherna nu. Jag är inne på mina förberedelser inför nästa match, tar fem-sex timmar att gå igenom en nation och jag har ett färggrannt och noggrant system där jag märker upp spelarna efter olika parametrar som exempelvis KHL, NHL, stora utmärkelser med mera. Det tar tid. Men skapar en trygghet för mig när jag kommenterar. Att tänka efter, eller bli nostalgisk är kanske inte min grej. Jag lever i nuet, säger han.

Det är träning i den lilla träningsrinken i Köln. Tre Kronor är på isen och givetvis är Granqvist där för att få senaste nytt, kolla formen på Nylander, Bäckström, Lundqvist och de andra stjärnorna i Tre Kronor.

Det är så han är skolad.

Att vara väl förberedd och ha fullständig kontroll på läget. Varje misstag som han gör i en sändning är som att sticka en kniv i honom och det kliar längs det alltmer smalare ryggpartiet. 

– Det kommer från min första tid på Radiosporten. En oerhört bra skola för mig.

Hård skola

– Jag fick lära mig grunderna och min handledare på den tiden Annica Greder Duncan var hård på mig. Hon var tydlig med att utbilda mig till att bli journalist och få en bra start på yrkeslivet. Jag ville egentligen bara kommentera, berätta vad jag såg på isen eller gräset, men det kom senare. På Sveriges Radio gjorde de mig till en god journalist och det är jag tacksam för idag.

För hockeypubliken är Granqvist ett måste. Den har vant sig vid hans inlevelserika, mustiga och snabba språk. Under en match mellan Sverige och Finland i VM 2003 uttalade han 118 ord på 23 sekunder. Ni kan ju testa att göra det framför spegeln hemma och se hur ni lyckas.

24:e VM som kommentator

Det är just hastigheten, tydligheten i rösten, passionen till sporten som gjort att han blivit en vän med de flesta hockeyfansen i tv-sofforna.

– Jag har många minnen från VM, tror det är 24 VM nu som jag har gjort. Jag kommer sakna folkfesten och de fullsatta arenorna. Glädjen runt arenorna. Tänk dig när svenska fansen sjöng andra versen av vår nationalsång förra helgen efter segern mot Tyskland. Underbart att få vara med om det. Men jag blir kvar runt VM-fotbollen, SHL och landslagsfotbollen och får känna av tempen där på arenorna.

– Ni blir inte av med mig helt ännu.

Han har varit med länge.

Gått till en verklighet där tittaren eller lyssnaren i soffan kan dubbelkolla vad som sägs i tv och han, eller hon, kommer närmare journalisten i och med sociala medier.

– Jag försöka kika på exempelvis twitter i periodpausen för att få feedback. Jag har inget problem med det och tycker ofta att kritiken är saklig. 

Ett annat filter för Granqvist är journalisten Lars Åke "Lasse" Kinch. När Kinch slutade på radion 1990 fick Granqvist hela Kinchs kartotek över spelarna i allsvenskan och dåvarande elitserien. Ett gediget bibliotek som han uppdaterat och vårdat.

– Lasse hör av sig under matcherna, fortfarande. När jag upprepar mig eller exempelvis säger "i den här matchen" så påpekar han det korkade i det jag säger. En mentor för mig som jag har att tacka för mycket.

Lämnar över till SVT

Han lämnar över mikrofonen nästa år. Då är det SVT som är huvudavsändare av Ishockey-VM.

Är det en spännande match så kanske det hörs högljudd kommentering från ett radhus i Gustavsberg:

Jag tror jag ger upp.

Jag slutar med det här. 

Det går inte att hålla på. 

Det går inte att hålla på.

Då vet man att Granqvist gått i spinn och att det är en spännande match.

LÄS VIDARE