Svenskens nya jättekontrakt i NHL

”Han är elit”

Av: Filip Lindfors

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Jonas Brodin, 27, har skrivit ett drömkontrakt med Minnesota Wild i NHL.

Svensken kommer tjäna totalt 370 miljoner de kommande sju åren i NHL-klubben.

Det nya avtalet gör Brodin till den femte bäst betalda svenske backen i världens bästa liga.

Under tisdagen skrev svensken på ett sjuårskontrakt, värt cirka 370 miljoner kronor. Det innebär att Karlstadsonen kommer att tjäna ungefär 53 miljoner kronor per år, vilket också gör honom till den femte bäst betalda svenska backen i NHL. I sitt nuvarande kontrakt, som skulle löpa ut nästa säsong, hade svensken cirka 36 miljoner kronor i årslön.

Försvararens nya deal kommer börja gälla kommande säsong, 2021–22 och det nya kontraktet gäller till 2028.

Jonas Brodin.
Foto: Matt Slocum / AP
Jonas Brodin.

”Han är elit”

Den längsta tillåtna kontraktslängden som en NHL-klubb får skriva med en spelare är åtta år. Så att Minnesota Wild väljer att förlänga Brodins kontrakt med sju år, visar att de ser honom som en av sina absolut viktigaste spelare.

Och han var prioriterad av klubben.

– Det var lite det viktigaste först med Jonas. Att få honom klar, sedan får vi se var vi är, säger Minnesotas general manager Bill Guerin enligt nyhetsbyrån AP.

– Han är en toppförsvarare. Inte bara en bra, han är elit. Vi värdesätter det lika mycket som vi värdesätter att få pucken i mål, säger Guerin.

”No trade-klausul”

Brodin valdes av Minnesota som nummer elva totalt i NHL-draften 2010 och har nu gjort 555 matcher i NHL, alla för samma klubb, och har gjort 146 poäng totalt. Den senaste säsongen noterades Brodin för 28 poäng på 69 matcher för Minnesota som inte nådde Stanley Cup-slutspelet denna säsong.

Dessutom innehåller Brodins kontrakt en så kallad ”no trade-klausul” vilket innebär att klubben inte får byta bort honom utan Brodins godkännande.

Jonas Brodin tog VM-guld med Tre Kronor 2017 och var även med i det legendariska JVM-laget, 2012, som tog Sveriges första JVM-guld på 31 år. Innan NHL-äventyret, så vann även backen från Karlstad SM-guld med Färjestad 2011.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!