Rakell: ”Har lärt mig att inte ta något för givet”

Av: Tomas Ros

Publicerad:

KÖPENHAMN. Rickard Rakells största fan finns inte på VM i Köpenhamn.

Hon finns i Kalifornien och high school-studenten Katie Hawley försöker nu överleva en tredje attack från cancer.

– Det är så enkelt för mig att ge Katie något som kan ge henne kraft. Hon går igenom tuffa saker och av det här har jag lärt mig att inte ta något för givet, säger Rickard Rakell.

Hockeyspelare i allmänhet, men i synnerhet de i NHL, brukar engagera sig i människor som inte har lika beställt som hockeyspelarna själva har det.

Tre Kronors Rickard Rakell är inget undantag.

Förra sommaren fastnade han för Katie Hawley, en 17-åring, som gått igenom saker som man inte önskar någon på jordklotet.

– Allt började i somras, när jag fick ett sms från en i Anaheims organisation som förklarade Katies situation. Jag skickade en video till henne och ville stötta henne och få henne att orka med tuffa dagar, säger Rickard Rakell.

Sedan Katie var nio år så har hon gått igenom fyra operationer, 12 rundor av strålbehandlingar och sex kemiska behandlingar.

Det var efter en fotbollsträning för åtta år sedan som Katie kände sig hängig och doktorerna hittade slut en tumör i kroppen.

En elakartad sådan som hon går sitt livs kamp emot.

För ett år sedan kände hon sig hängig och orkade inte riktigt mer.

Då kom Anaheim Ducks och Rakell in i bilden.

– Hon är ett fan av Anaheim och gillar hur jag spelar. Innan säsongen så överraskade jag henne på ett välgörenhetscentrum där hon gjorde burkar med leksaker till andra cancersjuka barn. Då överraskade jag henne med en present från mig och Anaheim.

Var ”player number 21”

Presenten var att hon fick förmånen att vara "player number 21" i Ducks-truppen. Hon fick förmånen att ingå i lagets NHL-trupp under 17–18.

Ett sätt att boosta Katie och för att få henne att känna sig delaktig i hockeylagets kamper i världens bästa liga. 

I den första matchen som Ducks 21:a spelare i Honda Center vände hemmalaget 1–3 till 5–4 seger mot Las Vegas och som den fina historia det här är gjorde Rakell det avgörande målet.

– Hela den där dagen var så känslomässig, vi gick på en röd matta på isen. Och det kunde inte blivit en bättre match.

Sedan dess har Rikard och Katie tät kontakt och svensken hjälper den cancersjuke tjejen i olika projekt som samlar in pengar till cancerforskning.

Löftet: Ta med medaljen

I samband med All star-helgen i vintras bjöd Rakell med Katie till Tampa där hon fick vara Ducks-reporter och gjorde succé när hon intervjuade Henrik Lundqvist och bland annat Sidney Crosby.

– Jag har inte varit involverad i sånt här tidigare. Kan inte sätta mig in i vad hon går igenom, egentligen. Men jag visar mitt stöd och när vi träffas försöker jag hålla hennes humör uppe och ibland messar jag och frågar hur hon mår. Så enkelt för mig och det ger mig så mycket.

Vad har du lärt dig av Katie?

– Klart att man blivit mer ödmjuk. Man har det bra när man och familjen är frisk. Mest av allt har jag lärt mig att inte ta något för givet.

Senaste gången som Katie och Rickard hördes var efter Anaheims säsong. Katie tackade för säsongen och Rickard önskade henne lycka till.

– Går det bra i VM så ska jag ta med mig medaljen tillbaka till Kalifornien och visa den för Katie. Det är hon värd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!