Rödin bakom segern: ”Starkt att lyckas vända”

REGINA. Han kom till JVM som en av Småkronornas mest anonyma spelare.

Och hamnade i fokus direkt då han fick en ful armbåge i ansiktet i träningsmatchen mot Kanada.

I går blev Anton Rödin svensk matchhjälte då han avgjorde rysaren mot Österrike med ett drömmål.

– Ja, det var skönt att vi kunde resa oss och vårt 4–3 var viktigt, säger 19-åringen från Gävle.

Poängkung Från att ha varit en doldis när JVM drog igång så har Anton Rödin nu visat sig vara en av Småkronornas viktigaste spelare så här långt i turneringen. I går låg han bakom segern mot Österrike.

Två mål och en assist tog honom upp i topp i den svenska poängligan med totalt sex poäng (3+3) efter två matcher.

Anton Rödin är på väg mot ett riktigt genombrott i JVM.

– Ja, det har funkat bra för både mig och kedjan. Jag trivs ihop med Jacob Sillfverberg och Anton Lander. Vi gillar att gå rakt på mål och spela den här typen av hockey, säger han.

Men målen i går hade helt olika karaktär. Först en puck som studsade i ryggen på målvakten och gav Sverige 3–0 bara 2.41 in i andra perioden. Då kändes det som det skulle rasa iväg.

”Tänkte inte”

I stället chockvände nykomlingarna Österrike och med 1.57 kvar att spela av perioden pangade Konstantin Komarek in 3–3 bakom lagkompisen Anders Nilsson från Luleå.

Österrikarna fick ton med energi, men med bara 15 sekunder kvar av perioden fick backen Adam Larsson pucken och slog en underbar djupledspassning upp till Anton Rödin som smugit in bakom de österrikiska backarna på offensiva blå.

– Det var en perfekt passning och egentligen tänkte jag inte när jag åkte fram mot målet. Jag bara sköt, säger Rödin.

Då stod klockan på 19.47 och österrikarna tappade den energi de behövt i periodpausen. Nu drog svenskar ifrån i tredje och vann till slut med 7–3. Men de var riktigt illa ute ett tag.

– Men det är också en styrka att kunna resa sig och vända, säger Rödin.

Nu börjar det på allvar

Han hade en tung höst i Brynäs och är utlånad till allsvenska Mora just nu och det fanns väl de som tvivlade att han skulle komma med i JVM- laget.

– Men jag har gjort bra ifrån mig i alla turneringar vi spelat med juniorlandslaget, så själv har jag trott på det hela tiden, säger han.

Nu är den här matchen glömd och natten till i morgon börjar JVM på allvar med matchen mot Ryssland.

– Men vi ska vinna alla matcher. Vi är här för att vinna och att få göra det i Kanada – hockeyns hemland.

Armbågen han fick av Kanadas lagkapten Patrice Cormier är inte glömd.