Stålberg målskytt i Rangers-debuten

Publicerad 2015-09-22

Så gick det i nattens träningsmatcher i NHL

NEW YORK. Det blev lite svenskfest när New York Rangers och New Jersey Devils inledde NHL-säsongen med en träningsmatch på Madison Square Garden i natt.

Viktor Stålberg och Oscar Lindberg gjorde varsitt mål för Rangers och Adam Larsson ett för Devils – på Magnus Hellberg.

– För att vara första matchen på fem månader tycker jag det kändes bra och det är alltid bra för självförtroendet att göra ett mål direkt, säger nye ”Blåskjortan” Stålberg till Sportbladet efter 6-3-segern.

NHL:s försäsong har brakat igång på allvar och i natt tändes alltså belysningen även på klassiska Madison Square Garden på Manhattan.

New York Rangers och New Jersey Devils utkämpade en typiskt stirrig och rörig öppningsmatch med begränsat underhållningsvärde, men det blev i alla fall mycket mål – och en bunt svenskar utmärkte sig.

Viktor Stålberg gjorde sin debut för Rangers i en specialkomponerad förstakedja med Chris Kreider och Derek Stepan, såg pigg ut kvällen igenom och kunde i slutet av andra perioden svepa in en något tursam puck på Devils-keepern Yann Danis.

– Det är alltid bra för självförtroendet att göra mål direkt, oavsett hur de ser ut, säger den 29-årige göteborgaren när Sportbladet träffar honom efteråt.

– Efter en en lite hafsig förstaperiod tycker jag överhuvudtaget det kändes bra, i synnerhet för att vara första matchen på fem månader.

”Tuff konkurrens”

Även Oscar Lindberg hängde en en kasse, i tredje perioden, och efter två lyckade säsonger i farmarligan är han fast besluten att ta en plats i Rangers-truppen i år.

– Absolut, det är det jag siktar på. Det är tuff konkurrens, men det har gått bättre och bättre här borta, andra halvan av fjolårssäsongen var riktigt lyckad. Så jag tycker det är dags nu, säger den förre Skellefteå-stjärnan.

”Häftigt att få spela här”

Även målvakten Magnus Hellberg, som kom till New York från Nashville i somras, fick visa upp sig för Rangers-fansen för första gången. Han avlöste Antti Raanta efter halva matchen och stoppade tolv av fjorton skott.

– Det var häftigt att få spela här, det har man ju drömt om sedan man var liten kille, kommenterar han.

– Och jag tycker det kändes bra. Det är alltid lite rostigt så här första matchen för säsongen, men ändå. Vi gjorde bra saker där ute och det är alltid skönt med en vinst direkt.

Den Uppsala-bördige 24-åringen fick dock veta hur det känns att släppa in skott från en landsman , för i tredje perioden dammade Adam Larsson – som bildade Devils första backpar med veteranen Andy Greene – in ett av gästernas tröstmål.

Två ass av McDavid

Oliver Kylington har presenterat sig i Nordamerika.

Han gjorde mål direkt i den ena av Calgarys två matcher mot Edmonton under natten.

Oilers vände dock och vann till slut med 4-2, efter ett mål i numerärt underläge av Anton Lander och två assist från debuterande supertalangen Connor McDavid.

Edmonton vann även den andra matchen, med 3-1 – och i den höll Anders Nilsson nollan under den halva han stod.

Läck höll nollan

Eddie Läck gjorde sin debut för Carolina Hurricanes i en hemmamatch mot Washington – och höll nollan under de två perioder han fanns på isen.

Sedan ersattes han av Drew MacIntyre, varpå Capitals kunde göra två mål – och på det ena av dem, inprickat av Tom Wilson, noterades Christian Djoos för sin första NHL-assist.

En assist hade också William Nylander i den ena av Torontos två segermatcher mot Ottawa.

I den andra stod Erik Karlsson såväl för mål som assist för Senators, men det hjälpte inte där heller.

Johan Larsson bokfördes för en assist i Buffalos segermatch – 3-2 – över Minnesota.

Nykomlingarna Oskar Sundkvist och Niclas Andersén fick båda gott om speltid i Pittsburghs öppningsmatch mot Columbus, precis som Tim Erixon – och svenska Blue Jackets-duon William Karlsson och Alexander Wennberg.

Några poäng blev det dock inte. Alls. Matchen stod 0-0 vid full tid och avgjordes först när Penguins Beau Bennett petade in enda målet under avslutade straffdrama.