Mejla

Jonathan Ekeliw

Tror tyvärr svenska supersviten bryts

Publicerad:
1 av 2 | Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Två generationer svenska superbackar i duell.

Victor Hedman visade att gammal är äldst och vann rond ett mot Rasmus Dahlin i Globen.

Men den här säsongen kan mycket väl bli den första på sex år som ingen blågul spelare nomineras till Norris Trophy – priset till ligans bäste back.

Fullsatt och folkfest i Globen.

Visserligen blir det ingen NHL-hockey i Sverige nästa år, men ligachefen Gary Bettman lovade inför fredagskvällens drabbning mellan Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres att världens bästa liga kommer att återvända hit 2021 igen.

Trots att biljetterna kostade… vad NHL-biljetter kostar – uppåt tusenlappen eller mer – var det lapp på luckan och även lördagens returmatch är utsåld sedan länge.

Flugit in sargen

NHL själva ligger förstås bakom arrangemanget, även på svensk mark, och lämnar ingenting åt slumpen. Till och med sargen som används i de här två tillställningarna har flugits in från Nordamerika. Och när det kommer till showbusiness i största allmänhet – hur en sådan här kväll ska paketeras och maximeras – spar inte jänkarna på krutet. Vad man nu än tycker om, exempelvis, flashiga intron och kiss cam…

Själva hockeyn då?

Nja, det var väl inte den bästa NHL-underhållningen Globen bjöds på i rond ett.

Victor Hedman – som själv hade omkring 50 biljetter till matchen för nära och kära – låg i alla fall bakom ett av Tampas mål i 3–2-segern, med ett stenhårt, patenterat slagskott från blålinjen i powerplay (Alex Killorn styrde in pucken).

Rasmus Dahlin? Han fick sådär med speltid och utmärkte sig inte alls på det eleganta vis som han, i sina bästa stunder, verkligen kan göra.

Lidström prisad sju gånger

Och apropå blågula backar:

Jag tror att den här säsongen blir den första på sex år som ingen svensk nomineras till Norris Trophy.

Svenskpriset Norris Trophy.

Under hela 2000-talet har ju Svea rike mer eller mindre prenumererat på den där stora, tunga pokalen. Nicklas Lidström vann sju (!) gånger, Erik Karlsson har dubbla Norris-utmärkelser på sin meritlista och häromåret var det ju Hedman som fick lyfta trofén.

1 av 3 | Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Men hittills har det inte riktigt lossnat för de svenska backarna i NHL, i alla fall inte för att vara med och konkurrera på ”prisnivå”.

Dahlin och Vancouvers Alexander Edler är poängbäst hittills (båda har 11 pinnar), men de är utanför topp-tio om vi räknar in alla nationers försvarare.

Producerar som Bobby Orr

Karlsso… förlåt, Carlson – John i förnamn, Washington-amerikanen – är redan uppe i 26 poäng och producerar i en takt som vore han Bobby Orr på 70-talet.

Roman Josi, schweizaren, leder Nashvilles interna poängliga på 17 pinnar, tätt följd av Ryan Ellis, även han back.

De regerande Stanley Cup-mästarna St Louis lagkapten, Alex Pietrangelo, har öppnat riktigt starkt och borde vara aktuell för sin första Norris-nominering…

Jag skulle kunna nämna fler exempel – allt medan Erik Karlsson har haft en oväntat kämpig start och Victor Hedman dragits med skadeproblem.

Det är fortfarande långt kvar på NHL:s grundserie – inte förrän i april är de klara – men känslan just nu är att Sveriges fina svit av Norris-nomineringar sedan 2014 bryts i vår.

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN