Från hockeyettan till SHL: ”Barndomsdröm”

Av: Mattias Friberg

Publicerad:

MALMÖ. För tio dagar sedan lirade han i Hockeyettan inför 211 åskådare.

På lördagen gjorde Albin Johansson sin tredje SHL-match när Malmö slog mästarlaget Växjö.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse att få spela i SHL, säger Albin Johansson.

På söndagen är Johansson tillbaka i ettan igen och möter Skövde borta.

Malmö har tre backar (Niklas Arell, Anton Öhman och Anton Mylläri) på skadelistan och behövde därför förstärkning i förra veckan. Telefonsamtalet om hjälp gick till Arboga och Albin Johansson och William Kaijser anslöt till Malmö på ett kort lån.

Dagen innan hade de spelat för Arboga i Hockeyettan hemma mot Tranås inför 211 åskådare.

– Det är sjukt. Det är fantastisk kul att få vara här och spela. De har tagit otroligt bra hand om oss nya här. Sjukt kul. Jag trodde inte riktigt det var sant när man blev uppringd, säger Albin Johansson efter 2–1-segern mot Växjö.

”Varit sjukt kul”

22-åringen, som tidigare spelat allsvenskt för Västerås, Mora och AIK, har spelat alla fyra Malmömatcherna (en i CHL mot München) på åtta dagar. Lånkompisen Kaijser fick vila de två sista matcherna.

– Det har varit sjukt kul och lärorikt. Det är ju på den här nivån man vill spela och fortsätta jobba. Förhoppningsvis kommer det i framtiden.

Hur är spelet här jämfört med ettan?

– Det är mycket skickligare än i ettan. Det är snarlik fart, men spelarna här är skickligare på att hantera farten. Annars är det samma sport. Det är bara att gå ut och njuta av det.

Johansson får kanske fler tillfällen att gå ut och njuta i en SHL-rink. Korttidslånet till Malmö har gått ut, men Malmös sportchef Patrik Sylvegård tror att Johansson och Kaijser kan återvända till Malmö.

”Vi visar karaktär”

– De åker hem i natt att när (Stefan) Warg ska hem till Örebro. De spelar mot Skövde i morgon och sedan får vi se, säger Sylvegård och fortsätter:

– De har gjort det enormt bra. Albin har varit extremt bra. William är inte ett dugg sämre, men vi kunde bara spela en. Det är bara att hylla Arboga för att vi fått hit de här killarna.

Kan de komma tillbaka till er CHL-match hemma mot München på tisdag?

–  Jag tror inte på tisdag. Men jag blir inte förvånad om de kommer tillbaka senare.

Albin Johansson har varit van vid publiksiffror på 200 åskådare i Hockeyettan den här hösten. Den enda hemmamatchen han gjorde för Malmö den här gången var en 2–1-seger mot Växjö inför 6720 åskådare.

–  Det var häftigt. Framför allt på det sättet vi gör det. Vi vänder och visar karaktär. Det är sjukt viktigt inför fortsättningen. 

Hur är Skövdes hall jämfört med Malmö Arena?

–  Det var så längesen jag var där så jag vågar inte svara på det. Men den är förmodligen inte lika stor och högljudd som här, säger Johansson och skrattar lite.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!