Matchfakta 15/11

New Jersey–NY Rangers 2–4 (1–1, 0–2, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

Första perioden: 1–0 (00.35) Jamie Langenbrunner 1 (Travis Zajac, Johnny Oduya), 1–1 (01.25) Nigel Dawes 4 (Chris Drury).

Andra perioden: 1–2 (01.01) Brandon Dubinsky 2 (Jaromir Jagr), 1–3 (19.26) Jaromir Jagr 5 (Scott Gomez, Michal Rozsival), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1–4 (04.13) Marc Staal 1 (Scott Gomez, Brendan Shanahan), 2–4 (07.29) Jamie Langenbrunner 2 (Zach Parise, Karel Rachunek).

Skott: 24–23 (8–7, 8–10, 8–6).

Utvisningar, New Jersey: 5 x 2 min. NY Rangers: 4 x 2 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center).

Målvakter, New Jersey: Martin Brodeur 82,6%, istid 58.54

NY Rangers: Henrik Lundqvist 91,7%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 1, 2, 0, 22.16

Matchen: Det var upplagt för fest i nya – fullsatta – Prudential Center. Målvakten, kanske NHL:s bäste genom tiderna, Martin Brodeur skulle ta sin 500:e seger. Var det tänkt.

Men den festen förstördes av Jaromir Jagr och Henrik Lundqvist.

Jagr assisterade först till Brandon Dubinskys 2–1 i inledningen av den andra perioden och med bara halvminuten kvar av samma period gjorde tjecken 3–1 i power play.

När sedan ”Henke” stoppade 22 av Jerseys 24 skott räckte det för att Brodeur får vänta vidare. Med 499 segrar är kanadensare tvåa genom alla tider efter ledande landsmannen Patrick Roy (551 segrar).

Henrik Lundqvist gjorde en avgörande räddning när Brian Gionta var helt fri med knappt sex minuter kvar att spela.

– Det känns bra. Det är stort för honom att få nå 500, men inte i kväll. Vi spelade en riktigt bra bortamatch, sa ”Henke” till AP.

Jagr hyllade också Brodeur – en veteran till en annan.

– Jag respekterar honom så mycket. Det är inte lätt att vara kvar på toppen så många år, sa Jagr.

Den tänkte huvudrollsinnehavaren var lite mer dämpad.

– Jag vill bara vinna, Alla snackar om 500 segrar, men jag förbereder mig inte annorlunda för det, sa Martin Brodeur som får en ny chans mot NY Islanders på fredag.

Övrigt:

Jamie Langenbrunner var tillbaka i Devils uppställning efter en lång skadeperiod. Och vilken comeback – Langenbrunner gjorde båda målen för hemmalaget.

Scott Gomez, som inför den här säsongen gick från Devils till Rangers, var tillbaka i Jersey för första gången. Gomez blev utbuad varje gång han rörde pucken, men noterades för två assist.

Columbus–Chicago 4–2 (1–1, 2–0, 1–1)

Första perioden: 0–1 (12.24) Duncan Keith 3 (–), 1–1 (14.14) Rick Nash 12 (Sergei Fedorov, David Vyborny).

Andra perioden: 2–1 (01.00) Sergei Fedorov 4 (Adam Foote, Rick Nash), 3–1 (09.58) Dan Fritsche 2 (Jason Chimera).

Tredje perioden: 4–1 (09.49) Jason Chimera 5 (Manny Malhotra), 4–2 (17.29) Dustin Byfuglien 2 (Robert Lang, Magnus Johansson).

Skott: 21–18 (9–5, 8–7, 4–6).

Utvisningar, Columbus: 6 x 2 min, 2 x 5 min. Chicago: 2 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 13 622 (i Nationwide Arena).

Målvakter, Columbus: Pacal Leclaire 88,9%, istid 60.00

Chicago: Patrick Lalime 81,0%, istid 58.32

Magnus Johansson, b, Chicago 0, 1, 0, 0, 0, 16.06

Matchen: Columbus segerrecept i natt: hårt arbete från första nedsläpp till slutsignalen. Efter att ha hamnat i underläge i den första perioden fortsatte hemmalaget att kämpa och förstöra Chicagos spel.

Ingen direkt gladhockey, vilket också skottstatisken visar. Totalt sköts bara 29 skott i matchen.

– Vi kämpade verkligen hårt och det är sättet vi måste spela på för att vinna, sa Columbus coach Ken Hitchcock.

Kollegan i Chicago, Denis Savard, var mindre nöjd.

– Vi gjorde första målet, men jag gillade inte sättet vi spelade på. Vi skyddade inte vår blålinje, sa Savard.

Rick Nash var mannen bakom Columbus vändning. Han kvitterade till 1–1 (tolfte fullträffen denna säsong) och låg bakom Sergei Fedorovs 2–1-mål efter bara en minuts spel av den andra perioden.

I samband med slutsignalen var Nash också inblandad i ett slagsmål med Chicagos Jim Vandermeer. Efter att bråket avslutats tog det flera minuter innan de båda lagens spelare lämnade isen, märkbart irriterade på varandra.

Tampa Bay–Carolina 6–1 (0–0, 5–0, 1–1)

Andra perioden: 1–0 (01.27) Paul Ranger 3 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis), 2–0 (04.12) Vincent Lecavalier 10 (–), 3–0 (12.32) Martin St. Louis 6 (Vincent Lecavalier, Michel Ouellet), 4–0 (14.24) Vincent Lecavalier 11 (Mike Lundin), 5–0 (19.18) Vaclav Prospal 12 (Paul Ranger).

Tredje perioden: 5–1 (07.22) Cory Stillman 12 (Chad LaRose), spel 5 mot 4, 6–1 (14.41) Vincent Lecavalier 12 (Martin St. Louis).

Skott: 28–29 (6–6, 13–14, 9–9).

Utvisningar, Tampa Bay: 6 x 2 min, 2 x 5 min. Carolina: 4 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 17 444 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter, Tampa Bay: Johan Holmqvist 96,6%, istid 60.00

Carolina: John Grahame 78,6%, istid 60.00

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 2, +5, 06.44

Matchen: Precis som i matchen mellan New Jersey och NY Rangers handlade det här om en skyttekung och en svensk målvakt:

Vincent Lecavalier gjorde fem poäng (3+2) och satte klubbrekord med att ha gjort minst två poäng i sex raka matcher.

Johan Holmqvist storspelade i målet och räddade 28 skott. Bland annat en dubbelräddning (skott av Rod BrindAmour och Corey Stillman) i numerärt underläge i den andra perioden etsade sig fast på näthinnan.

I och med de fem poängen passerade 27-årige Lecavalier Henrik Zetterberg i poängligans topp. Tampa Bay-spelaren har nu 29 poäng (11+28) och är två poäng före ”Zäta”.

– Det finns matcher där du kan spela riktigt bra och inte producera alls. Eller du kan spela mediokert i första perioden, sedan göra första målet och allt bara rullar på. I kväll var det så, sa Vincent Lecavalier.

Och Tampas coach John Tortorella hyllade förstås sin skyttekung.

– Otroligt hur han spelade i andra perioden, sa Tortorella.

Dallas–San Jose 3–4 (1–3, 0–0, 2–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (09.33) Torrey Mitchell 3 (Jeremy Roenick), 1–1 (15.49) Jere Lehtinen 5 (Brenden Morrow, Mike Modano), 1–2 (18.04) Devin Setoguchi 6 (Joe Thornton), 1–3 (19.03) Patrick Marleau 4 (–).

Tredje perioden: 2–3 (05.33) Brenden Morrow 8 (Jere Lehtinen, Mike Ribeiro), spel 5 mot 4, 3–3 (06.31) Niklas Hagman 8 (Antti Miettinen, Jussi Jokinen).

Straff: Devin Setoguchi.

Skott: 29–25 (9–9, 9–7, 8–7, 3–2).

Utvisningar, Dallas: 5 x 2 min. San Jose: 3 x 2 min.

Publik: 17 682 (i American Airlines Center).

Målvakter, Dallas: Marty Turco 88,0%, istid 65.00

San Jose: Evgeni Nabokov 89,7%, istid 65.00

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 2, +3, 18.44

Matchen: Efter en trög start av hemmalaget, och målvakten Marty Turco, kom Dallas mer och mer in i matchen.

San Joses 1–0-mål var ett direkt misstag av Turco som inte lyckades få undan pucken bakom mål. Den damp ned till Torrrey Mitchell som enkelt kunde slå in den i mål. Efter Jere Lehtinens kvittering gjorde San Jose ytterligare två snabba mål i slutet av den första perioden.

Och efter en mållös andra period där Sharks kontrollerade ytorna och begränsade Dallas anfallare såg matchen ut att vara avgjord.

Då exploderade hemmalaget i den sista perioden. San Jose trycktes tillbaka och mängder av chanser skapades framför Evgeni Nabokov.

Till slut kom också utdelningen. 2–3 genom Brenden Morrow och sedan ett helfinskt kvitteringsmål (Hagman, Miettinen och Jokinen fick poängen). De två målen kom inom loppet av en minut.

Trots mängder av chanser för båda lagen resten av perioden och förlängningen gick dramat till straffar. Där var Turco åter svagare och både Devin Setoguchi och Patrick Marleau lyckades överlista honom.

Vancouver–Edmonton 0–1 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1-0)

Straff: Ales Hemsky.

Skott: 29–19 (16–5, 7–5, 4–8, 2-1).

Utvisningar, Vancouver: 4 x 2 min. Edmonton: 2 x 2 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 0, 0, 17.50

Matchen: Vancouver dominerade stort i de två första perioderna. Skotten då 23–10 till hemmalaget. Men på grund av ineffektivitet och storspel av Oilers målvakt Mathieu Garon stod det fortfarande 0–0 i det kanadensiska mötet.

Närmast mål var dock Edmontons back Dick Tärnström som träffade stolpen redan efter 30 sekunder spel.

När Edmonton fick till lite bättre spel i den tredje perioden var Garons kollega Roberto Luongo i Canucks-målet lika omutlig, Likaså i förlängningen.

Matchen avgjordes med Ales Hemskys straff, Edmonton-forwarden fintade bort Luongo och satte en backhand högt i målet.

Båda lagen var brandskattade på backar. Oilers saknade fyra stycken, Canucks tre. Ändå var alltså det defensiva spelet strålande från båda lagen...