NHL-legendarens cancerbesked: ”Har en sjuhelvetes strid framför mig”

Diagnostiserades i augusti – behandlas med cellgifter

Av: Felix Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

Dale Hawerchuk, 56 år, har magcancer.

NHL-legendaren lämnade sitt jobb som OHL-coach i september och vårdas nu med cellgifter.

– Behandlingen har sänkt mig ganska ordentligt. Jag kör en vecka så bryts kroppen ner, och sen tar jag en paus en vecka så jag kan bryta ned den på nytt, säger Hawerchuk till TSN.

En av alla tiders poängplockare i NHL har diagnostiserats med magcancer.

Hawerchuk, som idag tränar OHL-laget Barrie Colts, berättar att behandlingen har varit tuff.

– Jag har jättesvårt att äta och får mat genom en sond, men de senaste dagarna har jag kunnat äta lite grann. Man måste få sin näring, säger Hawerchuk.

NHL-legendaren gick etta i draften 1981 och valdes 2001 in i Hockey Hall of Fame. Totalt samlade han på sig 1409 poäng på 1118 NHL-matcher, en notering som placerar honom bland de 20 främsta någonsin.

”Sätter allt i perspektiv”

Han har genom karriären representerat Winnipeg Jets, St. Louis Blues, Buffalo Sabres, och Philadelphia Flyers, klubben han hjälpte nå en Stanley Cup-final 1997.

Efter en tids sjukdom hittade läkarna i augusti en tumör i Hawerchuks mage. Sedan dess har han behandlats med cellgifter.

– Du är ingenting utan din hälsa, din familj och dina vänner och ibland underskattar vi allt det där. En sjukdom som denna sätter allt i perspektiv. Min kirurg sade att jag har en sjuhelvetes strid framför mig, men jag är ung och frisk överallt annars, menar NHL-legendaren.

– Precis som allt annat i livet måste man satsa och sikta mot sina mål. Det är inte annorlunda än att ta sig till NHL. Vem trodde att jag skulle det? 

Publicerad:

LÄS VIDARE