Efter halva första perioden ledde Kanada med 5–0 och vann sedan med 10–3.

I sju minuter höll Schweiz emot.

Sen öppnades dammluckorna när hela OS:s mest överlägsna lag stampade gasen i botten.

På 3,24 smällde Kanada in 5 (!) mål. Fina var dom också:

Claire Thompson snärtade in ett stenhårt handledsskott, Jamie Lee Rattray avslutade ett fint förspel med att sätta en puck i övergivet mål och Blayre Turnbull styrde upp ett skott i taket.

”Krävs 20 positiva covidprov”

Discoverys kommentatorspar var hänförda av det kanadensiska superlaget som ledde skottstatistiken med 23–2 efter 12 minuter och började spekulera om akut positiva covidprov skulle vara enda räddningsplankan för Schweiz.

– Ja, det räcker inte med några stycken heller, de behöver 20 positiva covidprov för att vända matchen. Det är klasskillnad, konstaterade Daniel Rudslätt.

Brynässpelaren Lara Stalder visade dock att Schweiz inte vill vika ner sig, med 1,23 kvar av första perioden reducerade hon till 1–5.

Resten av semin höll Schweiz ändå emot hyggligt. Matchen slutade 10–3 efter att ha matat iväg 61–13 i skott. Totalt har man 54–8 i målskillnad under turneringen.

Kanada möter segraren mellan USA och Finland i finalen.