I Tre Kronor gjorde han precis som i AHL, NHL, SHL och JVM – mål direkt.

– Det är något med första matchen i turneringar i år, säger han.

Det var inte många åskådare som hade hittat till Scandinavium. Men de som väl hade hittat till Sweden Hockey Games-premiären mot Tjeckien fick valuta för entrépengen omgående.

Huvudperson var 20-årige Färjestadforwarden Joel Eriksson Ek.

Men det borde man så klart ha räknat ut på förhand.

För är det något talangen är bra på så är det att ta för sig i nya miljöer. Hittills i år har han hunnit med att näta i AHL-debuten, NHL-debuten, SHL-säsongsdebuten, JVM-premiären och nu även i första Tre Kronor-matchen för året.

”Hoppas den går in”

Målet kom efter att Joel Eriksson Ek påpassligt tog hand om pucken på högerkanten och sprätte upp den i bortre.

– Jag försökte bara blunda och skjuta, jag kommer bra på kanten där och jag försöker träffa bortre och och hoppas bara att den går in, säger han i TV 12.

Och Eriksson Ek har insett själv att han har en gåva för första matcher i nya sammanhang.

– Ja det är något med första matchen i turneringar i år, säger han och berättar om känslorna inför nya sammanhang.

– Jag blir inte nervös, mer förväntansfull. Jag tycker det ska bli kul, säger han.

Innan målet hade talangen dessutom hunnit med att spela fram till Dennis Everbergs 1–0 fyra minuter tidigare Och innan första perioden var över stod det 3–0 på tavlan efter mål av Carl Klingberg.

Klingberg bakom allt

Ett försprång som Sverige kunde kontrollera till seger. Jan Kovar reducerade till 1–3 i andra men när Carl Klingberg gjorde sitt andra mål för kvällen i slutakten var segern säkrad. Matchen slutade 5–2 sedan Tjeckien tröstmålat i powerplay under slutminuterna och Sverige nätet i öppen bur genom debutanten Calle Rosén. På sista målet hade Carl Klingberg assist vilket gör att han var 2+3 i poängprotokollet för kvällen.