Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Caps har en chans att sänka sin gamla plågoande

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. Såja, plötsligt blev det riktig serie mellan Washington och Pittsburgh också.

Nu kanske inte vad som helst kan hända, men Bäckis & co har ändå en hygglig chans att sänka sin gamla plågoande den här gången.

För det kan vi ju slå fast direkt:

Om Washington Capitals torskat andra raka hemma i Capital One Arena hade de varit rökta direkt.

Jo, jag vet att de kom tillbaka och vände efter två hemmaförluster i början av första omgången.

Men då mötte de Columbus Blue Jackets.

Nu är det regerande mästarna som står för motståndet och nej – ingen åker våren 2018 till PPG Paints Arena med 0-2 i baken och vänder några Stanley Cup-serier, allra minst ett Washington som har ungefär samma relation till Pittsburgh som Superman har till kryptonit.

Nu slet de sig emellertid till en fin seger som fastställdes när Nicklas Bäckström synnerligen resolut satte 4–1 i tom kasse i slutsekunderna - och därmed är serien utjämnad.

Det kommer såklart inte att bli enkelt nu heller, men det är ändå en serie och Caps vet några viktiga saker.

De kan faktiskt slå plågoriset från västra Pennsylvania och – kanske mest betydelsefulla av allt: De kan hålla ledningar.


Bjurmans NHL-quiz! Testa dig själv här.


Det har ju varit Caps verkliga kardinalproblem senaste decenniet, vilka monsteruppställningar de än kunnat mönstra: Det har inte hjälp hur stort övertag de haft i enskilda matcher och hela serier: På något sätt har de lyckats slarva bort dem i de avgörande ögonblicken.

Brukar inte blinka efter den här sortens felskär

I söndagsmatinén hängde det som ett tag var 3–0-ledning återigen på en skör tråd när Patric Hörnqvist, rätt tveksamt, fick 3–2-reduceringen bortdömd i tredje perioden, men den här gången stod de emot och höll pingvinflocken stången.

Det ger rimligen en självförtroendeboost som kan få avgörande effekter framöver.

Penguins, å sin sida, brukar inte så mycket som blinka efter den här sortens felskär.

De är, på goda grunder, förvissade om att de kan spela mycket bättre – och till på köpet förmögna att krama fram vinster även om de mot förmodan inte skulle klara av att häva sig upp på högsta nivån.

  • Problemet just nu – förutom att de saknar Evgeni Malkin och Carl Hagelin, två pjäser som lämnar stora hål efter sig i vilka trupper som helst – är att de startar matcherna som om det vore 42:a grundserieomgången mitti smällkalla vintern.

Det håller, som de fick lära sig under söndagen, inte mot ett Washington som gett sig själva den på att slakta gammalt spöke denna vår.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Av: Per Bjurman

Publicerad: