Columbus slog ut Toronto: ”Jag är stolt”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Nej, Columbus Blue Jackets lät sig sannerligen inte knäckas av Torontos mirakelvändning i fredags.

I nattens femte, direkt avgörande match replikerade de genom att nolla stjärnorna från den kanadensiska metropolen – och är därmed klara för en ny serie mot Tampa Bay Lightning.

– Jag är stolt över att tillhöra ett lag med så mycket karaktär, säger Gustav Nyquist till Sportbladet efter 3-0-segern.

De som inte är bekanta med karaktären i laget, och coachen John Tortorellas förmåga att få sitt manskap att göra exakt som det ska, trodde kanske att katastrofen under slutminuterna i fjärde matchen i playin-serien mot Toronto, när de tappade 0-3-ledning och sedan fick stryk på övertid, skulle skaka Blue Jackets i grundvalarna.

Foto: Nathan Denette / TT

Men såklart inte.

De studsade omedelbart tillbaka och svarade för en i det närmaste perfekt insats i nattens slutgiltiga uppgörelse.

Efter att unge backvirtuosen Zach Werenski sett till att ordna tidig ledning ägnade de resten av tillställningen åt att strypa Maple Leafs syretillförsel – och de gånger stjärnor som Auston Matthews och John Tavares med hjälp av konstgjord andning ändå lyckades kriga sig till farliga chanser var Joonas Korpisalo, tillbaka i kassen igen, helt suverän.

”Såg inte vad som hände”

– Ja, det känns som man kan lägga debaclet i fredags bakom sig nu och det är väldigt skönt, säger Gustav Nyquist på telefon från Toronto.

– Men det är ganska typiskt oss det här. Vi gör det inte lätt för oss, men till slut löser vi det på något vis. Det finns ingen kapitulation i det här gänget, vi ger aldrig upp. Jag är stolt över att tillhöra ett lag med så mycket karaktär.

Matchen var definitivt över när rookien Liam Foudy 11.40 in i tredje perioden, efter klyftig framspelning av just Gustav Nyquist genom rundeln, stänkte in en puck som danske Leafs-keepern Frederik Andersen nog borde tagit.

– Jag såg inte vad som hände, jag bara skickade iväg pucken, fortsätter ”Gus”. 

– Men det är ingen tillfällighet att just Foudy gjorde mål. Jag tycker han var en av våra allra bästa spelare ikväll. Det är oerhört stark av en rookie att komma in och ta för sig på det sättet i en sådan här match.

Får möta Tampa igen

Med segern – som skrevs till 3-0 efter mål i tom kasse av kaptenen Nick Foligno i slutminuten – är Ohio-hjältarna alltså klara för första omgången i ”riktiga” slutspelet och får i första omgången gå upp mot Tampa – samma Tampa de skrällde mot i fjolårets slutspel.

– Jag var ju inte med då, men det är förstås kul att det blir repris nu. Tampa är dock ett väldigt bra lag vi måste visa stor respekt, konstaterar Nyquist.

För stjärnspäckade Toronto, som inte vunnit en slutspelsserie på 15 år och inte bärgat titeln sedan 1967, var söndagens flopp ännu en i raden av hjärtskärande besvikelser.

– Jag kommer att tänka på den här matchen ett bra tag, säger coachen Sheldon Keefe.

Foto: Nathan Denette / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE