Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Borås–Malmö 1–4 (0–1, 0–2, 1–1)

En efterlängtad seger för Malmö efter fem raka förluster.

Fjolårets nykomling Borås lyckades inte skaka det storsatsande Skånelaget.

Trots att hemmalaget pressade på i första perioden och hade dubbelt så många skott mot mål, var det Malmös rutinerade forward Jonas Höglund som svarade för det enda målet.

Bortalaget fick en kanonöppning i mittperioden och redan efter 4.37 kunde Färjestadslånet Sacha Treille utöka till 2-0.

Även i den här perioden var det Borås som malde på mest framåt, men Malmös målvakt Markus Svensson spikade igen och istället gjorde Daniel Casselståhl 3-0 tre minuter före paus.

Borås fortsatte trycka på i tredje perioden, fick in en puck i mål, men inget mer

Matchen slutade 4-1 och det återstår att se om detta kan vara vändningen för hårt utsatta Malmö.

Första perioden: 0–1 (2.52) Jonas Höglund (Carl Söderberg, Mathias Johansson).

Andra perioden: 0–2 (4.37) Sacha Treille (Victor Svensson, Jesper Damgaard), 0–3 (16.46) Daniel Casselståhl (Carl Söderberg, Jonas Höglund).

Tredje perioden: 1–3 (17.22) Jens Karlsson (Mikael Hultqvist), 1–4 (17.40) Jonas Höglund.

Skott: 42–22 (14–7, 14–9, 14–6).

Utv, Borås: 2x2. Malmö: 1x2.

Domare: Niklas Persson, Vallda.

Publik: 1 617.

Oskarshamn–Leksand 1–5 (1–0, 0–1, 0–4)

Leksand såg ett tag ut att kunna tappa poäng för första gången i år.

Men i tredje fick man fart under rören och gjorde fyra mål.

Målvakten Jere Myllinieme, 25-åringen som Leksand värvade från Rögle i julas, debuterade i målet.

Finländaren svarade för en fin debut med 22 räddningar.

Men visst hade han tidsmarginalen mot sig något när hemmalaget Oskarshamn tog ledningen i första perioden endast 31 sekunder före pausvilan. IKO förtjänade trots allt målet, men sedan blev det inga fler.

I mittperioden kvitterade Morten Green innan det var dags för utklassning och målkavalkad i tredje perioden. Skotten slutade 18-2 till gästerna.

Det började med att Pierre-Edoard Bellemare stänkte in 1-2 i box play efter 10.36.

Sedan fortsatte puckarna att trilla in med jämna mellanrum.

1-3 (13.04) Kevin Doell.

1-4 (15.34) Richard Jackman.

1-5 (17.42) Pierre-Edoard Bellemare.

Leksand har nu sex poäng före AIK i toppen.

Första perioden: 1–0 (19.29) Richard Gynge (Eetu Qvist, Nicklas Jadeland).

Andra perioden: 1–1 (10.16) Morten Green (Petter Ullman, Mikael Karlberg).

Tredje perioden: 1–2 (10.36) Pierre–Eduoard Bellemare (Kevin Doell, Morten Green) spel fyra mot fem, 1–3 (13.04) Kevin Doell (Eric Johansson, Pierre–Eduoard Bellemare), 1–4 (15.34) Richard Jackman (Eric Johansson, Kevin Doell) spel fem mot fyra, 1–5 (17.42) Pierre–Eduoard Bellemare (Kevin Doell, Eric Johansson).

Skott: 23–37 (12–8, 9–11, 2–18).

Utv, Oskarshamn: 3x2. Leksand: 3x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 2 315.

Västerås–Almtuna 4–2 (3–0, 1–2, 0–0)

VIK vann det viktiga toppmötet med Almtuna och har nu samma poäng som Uppsalalaget på femteplatsen.

– Vi gör en alldeles för dålig inledning för att kunna vinna en av säsongens svåraste borta, säger Almtunatränaren Jonas Rönnqvist till vlt.se.

Hemmalaget såg ut att ha dödat matchen i första perioden då Almtuna fick en riktig mardrömsstart där man släppte in första pucken redan efter en minuts spel.

VIK ledde rättvist, även om ledningen kanske var något i överkant.

Allsvenskans poängkung Pär Arlbrandt ordnade 2-0 i power play och trean slog Sebastian Meijer in efter 9.17 - även den fullträffen tillkom med en man mer.

Almtuna fick sedan precis vad man behövde. I inledningen av andra perioden reducerade Linus Stensson - inte en - utan två gånger om.

3-2 redan efter 3.57 gav Almtuna hopp om poäng.

Men det dröjde inte länge innan Henrik Nordfeldt vispade in 4-2 och det var återigen en brant uppförsbacke för AIS som inte kom närmare.

Första perioden: 1–0 (1.10) Patrik Juhlin (Stefan Hellkvist, Sebastian Ström), 2–0 (7.37) Pär Arlbrandt (Niklas Olausson) spel fem mot fyra, 3–0 (9.17) Sebastian Meijer (Elias Fälth, Pär Arlbrandt) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–1 (2.04) Linus Stensson (Erik Karlberg, Fredrik Vestberg) spel fem mot fyra, 3–2 (3.57) Linus Stensson (Fredrik Vestberg), 4–2 (5.25) Henrik Nordfeldt (Sebastian Ström, Rikard Ekström).

Skott: 22–25 (12–5, 3–11, 7–9).

Utv, Västerås: 5x2. Almtuna: 5x2.

Domare: Andreas Eriksson, Grängesberg.

Publik: 2 293.

Växjö–Nybro6–1 (1–0, 0–1, 5–0)

Växjö håller Mora borta från tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Efter segern i smålandsderbyt mot Nybro har Växjö fortfarande fyra poäng ner till Mora, men man har en match mindre spelad, och måste fortsätta rada upp segrar för att behålla sin plats då Dalalaget är i fin form.

Växjö tog ledningen i första perioden, men efter två perioder var det 1-1 och Nybro hade häng på poäng.

Men hemmalaget drog ifrån i tredje.

Och det rejält.

Peter Ström och Daniel Åhsberg ordnade 2-1 och 3-1. Den sistnämnde pucken satt i nät bakom Nybro-målvakten Henrik Tojkander efter 9.44.

Men det var definitivt inte slut där.

På drygt 3.30 producerade Växjö ytterligare tre mål och det blev till slut utklassning med 6-1.

Nybro är ny nästjumbo.

Första perioden: 1–0 (9.28) Peter Ström (Josh MacNevin, Christoffer Persson).

Andra perioden: 1–1 (13.28) Chanse Fitzpatrick (Andreas Elofsson, Jarno Honkonen).

Tredje perioden: 2–1 (4.05) Peter Ström (Daniel Åhsberg, David Holmqvist) spel fem mot fyra, 3–1 (9.44) Daniel Åhsberg (David Lundbohm, Erik Lindhagen), 4–1 (14.54) Robert Rosén (Christian Magnusson, Christian Jacobsson), 5–1 (15.16) Jeremias Augustin (Daniel Åhsberg), 6–1 (18.23) Peter Ström (David Lundbohm, Daniel Åhsberg) spel fem mot fyra.

Skott: 39–24 (12–8, 11–7, 16–9).

Utv, Växjö: 2x2. Nybro: 4x2, 2x10.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 2 427.

Mora–Bofors 7–3 (3–0, 4–1, 0–2)

Mora har hittat formen. Ikväll besegrade Dalalaget Bofors på hemmais

Den första perioden var relativt jämn spelmässigt, men det var Mora som gjorde målen.

3-0 trots 9-9 i skott.

– Skillnaden var att Mora fick mål på flera av sina chanser, det fick inte vi, sa Bofors assisterande tränare Dan Hermansson till nwt.se.

I andra dödade hemmalaget matchen. Det var hela 7-1 inför tredje.

– Det radade ihop fullständigt. Kan man jobba framåt ska man också kunna kräva att spelarna gör sitt jobb bakåt. Det är en usel defensiv som gjorde att vi hamnade i ett blytungt underläge, sa en missnöjd Hermansson efter två perioder.

Kanske var han mer belåten efter matchen ändå.

Bofors vann i alla fall sista perioden med 2-0, men det blev storförlust och Karlskoga-laget dröm om en play off-plats ser ut att definitivt vara bortspelad.

Första perioden: 1–0 (3.30) Stefan Mann (Lucas Sandström) , 2–0 (15.38) Lucas Sandström (Stefan Mann), 3–0 (16.43) Adam Andersson (Markus Lilja, Jens Jakobs) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4–0 (7.35) Greger Artursson (Colby Genoway), 4–1 (9.31) Fredrik Ericson (Björn Östlund) spel fem mot fyra, 5–1 (11.43) Colby Genoway (Marcus Eriksson, Teemu Elomo), 6–1 (14.15) Marcus Eriksson (Greger Artursson) spel fyra mot fem, 7–1 (18.56) Teemu Elomo (Tony Lagerström).

Tredje perioden: 7–2 (3.02) Viktor Sjödin (Björn Kindahl, Mikael Eriksson), 7–3 (16.50) Kristoffer Näslund (Linus Persson, Björn Östlund) spel fem mot fyra.

Skott: 34–27 (9–9, 14–9, 11–9).

Utv, Mora: 6x2. Bofors: 6x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 2 033.

Sundsvall–Huddinge 0–6 (0–0, 0–5, 0–1)

Sundsvall kommer allt längre ifrån play off-platsen som för ett tag sedan kändes så given.

Huddinge chockade hemmalaget och gjorde fem mål i mittperioden efter en första akt som förblev mållös.

Fredrik Sonntag inledde målskyttet efter 6.14. Utökningen rakade Jesper Andersson in tre minuter senare.

Och sedan fortsatte puckarna trilla in bakom Sundsvalls målvakt Joakim Lundström:

0-3 (12.57) Victor Ahlström.

0-4 (16.48) Christoffer Lindholm.

0-5 (17.37) Victor Ahlström.

Skotten efter två perioder var 32-16 till bortalaget som redan hade tre poäng i sina händer.

Matchen slutade 0-6 inför en besviken hemmapublik.

Andra perioden: 0–1 (6.14) Fredrik Sonntag (Christoffer Lindholm, Jimmy Ahnelöv), 0–2 (9.07) Jesper Andersson (Jimmy Jensen, Jimmy Ahnelöv), 0–3 (12.57) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Martin Sandgärde) spel fem mot fyra, 0–4 (16.48) Christoffer Lindholm (Jimmy Jensen, Jesper Andersson), 0–5 (17.37) Victor Ahlström (Oscar Ahlström).

Tredje perioden: 0–6 (17.32) Martin Sandgärde (Jimmy Ahnelöv, Oscar Ahlström).

Skott: 27–41 (9–14, 7–16, 11–11).

Utv, Sundsvall: 5x2, 1 matchstraff. Huddinge: 4x2.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 554.

Troja/Ljungby–Mariestad 4–2 (1–0, 1–0, 2–2)

Troja/Ljungby krigar om en play off-plats och drömmen lever fortfarande.

På onsdagen var det nykomlingsmöte i Troja - och hemmalaget var vassare.

Olof Mårs slog till i första perioden och i slutet av andra rakade Jonathan Bremer in utökningen.

Mariestad hade en ypperlig chans att komma tillbaka i matchen när Ron Pasco åkte på en utvisning i inledningen av tredje.

Men istället för en reducering, var det Troja som snappade åt sig pucken och utökade till 3-0 genom Patrik Kannerling.

Det var spiken i kistan trodde många. Men Mariestad närmade sig.

När matchuret stod på 17.38 hade Markus Persson reducerat till 3-2 och det blev plötsligt nerver i matchen.

Troja lyckades hålla undan och en sekund före slutet slog Olof Mårs in matchens sista puck i öppet mål.

Första perioden: 1–0 (4.06) Olof Mårs (Daniel Håkansson, Pär Edblom).

Andra perioden: 2–0 (18.17) Jonatan Brehmer (Niklas Enberg, Daniel Håkansson).

Tredje perioden: 3–0 (4.56) Patrik Kannerling (Daniel Karlsson, Alexander Johansson) spel fyra mot fem, 3–1 (16.37) Joakim Nettelbladt (Markus Persson), 3–2 (17.38) Markus Persson (Mikael Zettergren, Daniel Johansson) spel fem mot fyra, 4–2 (19.59) Olof Mårs mål i tom kasse.

Skott: 29–26 (9–11, 11–8, 9–7).

Utv, Troja/Ljungby: 7x2. Mariestad: 3x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 1 434.