”Ibland kommer tanken: ’det här går inte att få ihop’”

SHL-basen om alla matchflyttar och att avsluta säsongen

Publicerad 2021-03-01

Matchflyttar hit och dit.

12 000 tester – så här långt.

Att få ihop SHL-säsongen är ett pussel.

– Jag känner med klubbarna, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Följ ämnen

41, 42, 44, 45, 46, 47.

Det är ingen lottorad, det är antalet matcher som SHL-lagen spelat den här säsongen, så här långt. Rögle, Skellefteå och Djurgården har spelat flest (47), medan Brynäs har spelat minst (41).

I nuläget är den sista omgången i grundserien planerad till den 25 mars, vilket betyder att Brynäs ska spela elva matcher inom loppet av 24 dagar. I fjol ställdes SM-slutspelet in, men det har SHL inga planer på i nuläget. Säsongen ska spelas klart.

Klart är i alla fall att pusslet är enormt när det kommer till planeringen av matcher, då det är matchflyttar titt som tätt.

Johan Hemlin, SHL:s sportchef, är spindeln i nätet som försöker lägga ihop pusslet.

– Det här är ett arbete som måste göras, det kommer liksom med rollen som sportchef.

Han fortsätter:

– I och med att vi är så långt in på säsongen så är manövreringsutrymmet mycket mindre än i början av säsongen, vilket gör att de alternativa dagarna är färre och de ställer högre krav på att matcherna går i en viss takt. Så att vi har en balans mellan vilodagar, speldagar och logistik.

Så fungerar processen

Hur ser processen ut när det kommer till att hitta ett nytt speldatum?

– Klubben kontaktar mig när de har fått ett antal misstänkta coronafall, då är det egentligen bara en heads up om att vi behöver förbereda oss på att ställa in kommande match. Där är tidsfaktorn viktig, i och med att det handlar om logistik med domare, motståndare, sändande tv-bolag och alla sådana grejer. Det måste dras i gång direkt. 

– Sedan bollar jag med det medicinska teamet innan vi får en bekräftelse kring hur statusen är. Den medicinska bedömningen är det som ligger till grund för nästa steg. Då får vi ett underlag och jag bär den frågan till hockeyförbundets tävlingschef och bestämmer om vi ska flytta matchen eller inte.

Hemlin fortsätter:

– Nu är det inte många omgångar kvar och vi ser ganska snabbt hur matcherna ska läggas, men däremot kan det ske andra flyttar. När vi skulle ha in tre flyttar häromdagen så innebar det att fem andra matcher var tvungna att flyttas. En flytt påverkar en annan.

– Alla klubbar bör godkänna flyttarna även om SHL kan sätta ner foten och fatta ett beslut. Vi styr spelschemat. Fram till dagens datum har klubbarna accepterat alla flyttar vi gjort.

12 000 tester

Hur är responsen från klubbarna med tanke på alla dessa flyttar?

– Det har varit en hög grad av involvering och internt samarbete från dag ett. Både mellan de medicinska teamen och sportcheferna som är snabba i sina kommentarer till mig, vilket gör att jag kan lägga pusslet. Vi tävlar på isen men utanför isen är det samarbete som krävs. Man flyttar matcher i sitt eget schema för att hjälpa sina motståndare att få en bättre tillvaro.

– Det är en hög arbetsbelastning för hela SHL-kontoret och alla 14 lag också. Vi vill ha säkra evenemang i SHL, från 1 oktober fram till nu har klubbarna fått ut uppemot 12 000 tester. Vi testar väldigt ofta. Att SHL flyttar många matcher är för att vi testar väldigt mycket och för att vi vill ha säkra evenemang.

Den 25 mars är den sista omgången i grundserien planerad till, tror du att det blir så?

– Det kan komma fler flyttar framöver och SHL har en beredskap att flytta sista omgången framåt och flytta grundserien. Klubbarna är informerade sedan länge tillbaka. 

Slutspelet är planerat att inledas två dagar efter den sista omgången i grundserien, det vill säga den 27 mars.

– Det finns en grundläggande planering för slutspelet och den ligger klar sedan tidigare. Sedan har vi gjort en ansökan om formatändringar till Svenska Ishockeyförbundet. När man gör en sådan ansökan så innebär det att vi kan göra vissa justeringar. Till exempel att vi skjuter slutspelet tre dagar, att vi ändrar hemma-/bortaformatet, vi kan justera vilodagar och kanske i någon serie gå ner till bäst av fem i stället för bäst av sju. 

”Räcker med matchflyttar nu”

När har det varit som stressigast?

Det har vi nog framför oss, runt omgång 51-52, då kan det bli beslut med väldigt kort varsel. Fram till nu har vi haft rätt bra koll på grejerna. Jag har ju varit sportchef på klubbnivå tidigare, det är inte alltid så lugnt det heller.

Vad är/har varit jobbigast?

– Jag känner med klubbarna och de svårigheter man ställs inför. Det är inte alla som vet hur pressad arbetsmiljön kan bli på elitnivå.

Har det funnits något läge där ni känt: ”det här går inte att få ihop”?

Ibland kommer den tanken, men vi försöker vara lösningsorienterade. Johanna Alba på vår kommunikationsavdelning är nyckeln i hela pusslet.

Någon lugn och ro är det inte tal om just nu.

– Nu gör vi allt för att säkerställa den här säsongen. Efter säsongen blir det lugn och ro, men det hinner vi inte just nu. Vi jobbar för att hålla igång ligan för det är det klubbarna vill.

Hemlin avslutar:

– Det börjar räcka med matchflyttar nu.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln