Här stoppas publikfesten.

Leksand gjorde 4–3 i seriefinalen mot AIK.

Då svarade några i hemmapubliken med att kasta in saker på isen och tvingade fram omspolning

Matchen vann Leksand med just 4–3.

Det var länge en härlig hockeyunderhållning som publiken i Hovet bjöds på, men med två minuter kvar förstördes kvällen. Leksand gjorde 4–3 i power play sedan AIK fått en utvisning på grund av för många spelare på isen. AIK-klacken visade sitt missnöje ljudligt, men några gick längre än så. En person hoppade till exempel ner och dunkade i plexiglaset bakom Leksands bås. Dessutom flög det in saker på isen. Enligt Kristian Andersson, kommentator på S24, handlade det om en flaska och därmed tvingades man spola om isen.

AIK vände

De sista två minuterna kunde AIK inte utnyttja till att kvittera och Leksand besegrade därmed de svartgula för första gången den här säsongen. Det var dock en match som kunde ha slutat hur som helst. Båda lagen saknade tunga pjäser och kanske var det en anledning till att det blev så öppet spel. AIK ledde med 1–0 innan Leksand vände och tycktes vara på väg att ta över matchen. Men Christan Sandberg kvitterade med matchens mål när han drog direkt på en lång passning i power play. Därefter tog AIK över matchen och gjorde också 3–2 och hemmalaget hade vänt igen inför den tredje perioden.

Houkko tog chansen

En period som bara var 45 sekunder gammal när Eric Johansson gjorde sitt andra mål och det var helt jämnt igen. Spelet böljade fram och tillbaka och det såg ut att gå mot förlängning när AIK slarvade och drog på sig den onödiga utvisningen. Förre AIK-spelaren Jan Houkko tog chansen och dundrade in 4–3 vilket alltså blev avgörande.

– Det har varit svängigt. Leksand har väl känts lite starkare i det avgörande loppet. De har ett bredare och mer rutinerat lag, säger Sportbladets Mats Wennerholm i S24.

”Allt kan hända”

Därmed vinner Leksand allsvenskan och AIK lär bli tvåa trots dagens förlust. Snart ska lagen försöka ta steget upp i elitserien via kvalserien.

– Vi såg ju i fjol hur Rögle gick upp och det var det väl ingen som trodde. Får man en bra start så kan allt hända, säger Wennerholm.