Sylvegård: ”Vi har gråtit mycket tillsammans”

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Malmös sportchef Patrik Sylvegård lider med sin vän Jesper Mattsson. Men Sylvegård är också glad över att Mattsson fortsätter jobba som assisterande tränare i Redhawks. 

– Än så länge har han sagt att det här är medicin för honom, säger Sylvegård till Sportbladet. 

I somras förlorade Jesper Mattsson sin son Oliver och i dag berättade Malmös assisterande tränare för Kvällsposten om hur tiden har varit efter sonens död.

När Sportbladet träffar Malmös sportchef Patrik Sylvegård berättar han att Jesper Mattsson började jobba med Malmö Redhawks den 1 augusti igen.

– Han tog ett beslut om det och hade ett jättebra snack inför laget. Han förklarade att han kommer att vara ledsen och gå ifrån lite, men det är inget spelarna behöver vara rädda för. Så spelarna blev enormt bekväma med hans situation. Det är lätt att man inte vet vad man kan göra. Man får inte skratta, säger Sylvegård och fortsätter:

– Men Jesper har tagit det här jättebra på ett professionellt sätt. Sen lider jag så med honom så det går inte att beskriva. Det är en underbar familj. Nu får vi försöka stötta Jesper, Anna och Elliot så mycket vi kan. Jag tror ändå att det här är världens bästa jobb att gå till när man är i hans situation. Det är så mycket som händer där under en halvdag och sen kan han åka hem och hjälpa familjen. Det är ett val han har gjort och vi är glada för det. Det är få som han har den kunskapen som han har. Killarna älskar honom och han bidrar med mycket. 

”Svårt att tackla sånt”

Under förra säsongen drabbades även Malmöspelaren Erik Forsells dotter av en allvarlig sjukdom (cancer) som hon har återhämtat sig ifrån.

– Det var en prövning för oss och för mig som ledare. En spelares och en ledares barn drabbas av sånt. Det är svårt att tackla sånt. 

Samtidigt kom laget samman under de jobbiga tiderna?

– Det gjorde det. Sen hade vi många jobbiga stunder med mycket gråt. Det blir ju det. När det berättas om hur läget är och man ser hur tårarna rinner på spelarna. Samtidigt var det känslan att när det var lite tufft: "vad gnäller vi för? Det ligger en kille som knappt kan andas och krigar varje dag".

Jesper kommer att fortsätta att jobba med laget?

– Han kommer att ha tyngre perioder och behöver han ta nån dag ledigt får han göra det. Än så länge har han sagt att det här är medicin för honom. Och Oliver ville inget hellre än att han ska göra det här. Det är också en bearbetning. 

Sylvegård är en nära vän till Jesper Mattsson och har stöttat sin kompis under  resan.

– Jag har försökt vara positiv. Men på slutet kände jag att det var... ah fy fan. Vi har gråtit mycket tillsammans. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!