Holtz: ”Jag vill göra det mycket bättre”

Djurgårdens Alexander Holtz inför SHL-säsongen

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
18-årige Alexander Holtz ingår i Djurgårdens tilltänkta förstakedja den här säsongen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
18-årige Alexander Holtz ingår i Djurgårdens tilltänkta förstakedja den här säsongen.

Han fick sitt stora genombrott och nominerades till årets rookie förra säsongen.

Nu höjer Alexander Holtz, 18, ribban inför vintern.

– Jag vill göra det mycket bättre än fjolåret, säger Djurgårdsforwarden.

18-åringen från Saltsjö-Boo väntas gå tidigt i den kommande NHL-draften och gjorde nio mål och sju assist på 35 matcher under föregående säsong.

Han är ödmjuk och samtidigt beslutsam när han blickar fram mot den kommande SHL-säsongen.

– Jag vill så klart bli en bättre hockeyspelare. Jag vill göra det mycket bättre än fjolåret. Jag gjorde det helt okej tycker jag men…

Mycket bättre, säger du?

– Ja, det är klart jag vill göra det mycket bättre. Jag har alltid supportat Djurgården så jag vill verkligen visa vad jag går för och spela min bästa hockey. Slutgiltiga målet är ju att vinna SM-guld, det är det alla siktar på i vårt omklädningsrum. Det är det man jobbar för varje dag.

Tilltänkta förstakedjan

Han har precis avverkat säsongens andra ispass – där han matchades i en tilltänkt förstakedja tillsammans med Manuel Ågren och Jacob Josefson – när Sportbladet möter honom på Hovet.

En träning som utöver några tunga skridskoövningar även innehöll närkamper och spel i olika former, till både spelare och ledares glädje.

– Jäkligt kul. Man har gått och längtat ett tag. Det är det man älskar som hockeyspelare, tävlingsmomenten och matcherna. Det närmaste tävling man har kommit nu har varit padel, säger Alexander Holtz och flinar.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Alexander Holtz.
Foto: Jonathan Nilsson
Djurgårdens andra ispass genomfördes på Hovet under torsdagen.
Foto: Jonathan Nilsson
Djurgårdstränaren Robert Ohlsson på gott humör.

Tränaren Robert Ohlsson berättar att det största fokuset ligger på just tävling.

– Nu sätter vi vilken kultur och identitet vi ska ha som lag. Vi åker mycket skridskor och sätter några saker i vår spelidé också, men framförallt att få upp tävlingsintensiteten och skridskoåkningen. Vi försöker åka så mycket som möjligt de här första sex veckorna innan serien börjar, säger han.

Vad ska ni förbättra och finns det några lärdomar från föregående säsong?

– Det är klart att det finns. Några av de sakerna håller vi för oss själva, men vi vill främst bli bättre i spelet utan puck men också förbättra några delar i spelet med puck.

”Jag noterar det”

Innan säsongen abrupt avbröts på grund av coronapandemin i mars radade Djurgården upp 16 raka hemmasegrar. Ett klubbrekord och en svit som ännu är intakt, men i nuläget ser det ut som att Djurgården får försöka utöka segerraden inför tomma läktare.

– Vi är jättestarka hemma och har varit det tack vare vår fantastiska hemmapublik. Förhoppningsvis kan vi fortsätta vara starka utan vår publik och bli ännu bättre borta, säger Ohlsson.

I fotbollsallsvenskan har det gått tungt för en del stora publiklag...

– Ja, jag noterar det och det är en vana man har att spela inför sin fantastiska hemmapublik. Nu kommer vi spela utan dem, men vi får snabbt anpassa oss till vår nya vardag.

Ingen Dick Axelsson

I början av juli skrev forwardsstjärnan Dick Axelsson på ett nytt avtal med Djurgården. Han saknades dock på isen eftersom hans kontrakt börjar gälla först i september.

– Exakt, han börjar 1 september och håller igång på egen hand nu.

Är det någon annan spelare som ansluter senare?

– Nej, inte vad jag vet. Det har väl pratats eventuellt om Tobias Björnfot. Han är ju fortfarande vår spelare som är utlånad till NHL (Los Angeles Kings). Han kan ju ansluta, men hur det blir är ingenting jag vet något om i dagsläget, säger Ohlsson.

Djurgården spelar sin första träningsmatch om en vecka, den 13 augusti mot Örebro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!