Mejla

Tomas Ros

Ros: Det kan bli ett roligt OS

Publicerad:

OS – nu väljer spelarna att häva sin bojkott av Tre Kronor.

Först Joakim Lindström och nu Robert "Mini-Magic Nilsson.

Jag vill påstå att Robert Nilsson är en av Europas bästa spelare och hans besked till Rickard Grönborg bör framkalla en rad high fives på förbundskontoret.

Jag ska erkänna att jag fick lite av hängskalle när det stod klart att NHL-spelarna inte kommer till OS.

Det är alltid roligare och mer flashigt när NHL öppnar sina dörrar och man får ynnesten att bevaka stjärnorna.

Nu har jag brutit ihop och kommit tillbaka.

När jag i dag fick beskedet att Robert Nilsson vill spela med Tre Kronor i OS så blev jag glad.

Jag förstår kraften som OS-ringarna och turneringen har på samtliga idrottare världen över. Man vill vara där och man känner en oerhörd stolthet över svenska flaggan, nationalsången och OS-kläderna.

Det kan inte jämföras med ett VM i Danmark, exempelvis.

Såg honom i Zürich

Hur bra blir vårt landslag i OS i Sydkorea?

Mycket bra, vill jag påstå. Inte av samma klass som det vi hade i VM i april, men man ska komma ihåg att även många spelare i SHL, KHL och i Schweiz tackat nej till Tre Kronor senaste åren på grund av slitna kroppar eller en ovilja att förlänga säsongen.

Nu är den tanken helt bortblåst.

Alla vill spela OS och det är ju inte konstigt.

Joakim Lindström väljer att lägga en månad i Asien i februari och hockey-bohemen Robert Nilsson hakar nu på, han som inte spelat i landslaget på sex år, trots att han varit en maktfaktor i offensiv zon var han än spelat.

Jag hade förmånen att se Robert på plats i Zürich förra säsongen. Och de handleder och spelsinne som besitter är av hög kvalitét. Han ser isen oerhört bra, kanske inte jobbar hem hårdast av alla i Europa och kanske inte slänger sig och täcker skott som Joel Lundqvist, men när han väl har pucken så händer det något.

Kan vara en OS-kedja

I Zürich gör han en poäng per match i Europas andra eller tredje bästa liga. Han leder lagets powerplay och slog in den avgörande straffen i finalen 2014. Robert har en offensiv spets och ett passningsspel och teknik på högsta nivå. Har faktiskt ett bra skott som han kan använda mer.

Robert Nilsson var en talang som kanske slarvade med grunderna i livet som mat, sömn och träning. Men i dag är han gift med Sasha Khabibulin, dotter till Nikolai, och mår bättre än någonsin. Han är vältränad och har nästan magrutor, mycket tack vare Nikolais stenhårda träning på somrarna i Arizona. Så var det inte för några år sedan. Speciellt inte när hjärnskakningarna avlöste varandra.

Mot  Langnau i veckan gjorde han 1+1 och spelade tillsammans med Fredrik Pettersson. Kan vara en eventuell färdig OS-kedja. Är övertygad om att Pettersson kommer spela in sig till OS, mer osäker på om Sjögren gör det.

Linus Omark, Joakim Lindström, Robert Nilsson, Linus Klasen, Fredrik Pettersson.

Håll med om att det kan bli ett roligt OS?

Av: Tomas Ros

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!