Stjärnan på coronalista – svenskdoldis kan få chansen

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Vegas Golden Knights har drabbats av omfattande målvaktsproblem.

Robin Lehner dras med fortsatt skadestrul och Marc-André Fleury har blivit uppsatt på covid-19-listan.

Det betyder att den 27-årige stockholmaren Oscar Dansk kan få stå helgens viktiga två toppmatcher mot St. Louis Blues.

Robin Lehner har haft det jobbigt sedan han i höstas skrev det nya attraktiva femårskontraktet värt 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 220 miljoner svenska kronor.

Först var den 29-årige göteborgaren tvungen att operera axeln inför säsongen. Efter det har han varit borta på grund av en överkroppsskada sedan den 7 februari och har enbart kunnat spela fem matcher den här säsongen.

I svenskens frånvaro har i stället den kanadensiska 36-årige veteranen Marc-André Fleury studsat tillbaka och ansetts varit hela ligans allra främsta keeper.

Nu har Marc-André Fleury blivit uppsatt på den dagliga covid-19-listan och missar minst de två kommande matcherna.

Toppmöte i divisionen

Natten mot lördag och natten mot söndag svensk tid så spelar Vegas Golden Knights mot St. Louis Blues i Missouri. Golden toppar och Blues ligger tvåa i den västra divisionen.

Oscar Dansk är den tredje målvakten i Nevada-klubben som har startat mellan stolparna den här säsongen. Han stod i 5–4-segern efter förlängning mot San Jose Sharks i Kalifornien i förra veckan.

I 4–3-förlusten mot Minnesota Wild i St. Paul natten mot torsdag var det ändå 24-årige kanadensaren Logan Thompson som fick hoppa in för Marc-André Fleury och göra sitt allra första NHL-framträdande vid ställningen 4–1 i den tredje perioden.

Lehner i farmarklubben

Oscar Dansk med bland annat två SHL-säsonger i Rögle har totalt stått sex matcher på fem säsonger i NHL-organisationer. Alla matcherna har varit för Vegas Golden Knights under de fyra senaste säsongerna.

Under säsongen har Oscar Dansk också vaktat kassen i tre matcher för nya farmarklubben Henderson Silver Knights från Las Vegas i AHL.

Tidigare under veckan har Robin Lehner blivit uppsatt i truppen för Henderson Silver Knights.

Även 28-årige forwarden Marcus Sörensen från Södertälje som spelar i San Jose Sharks var bland dem som blev uppsatt på torsdagens covid-19-lista.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Oscar Dansk (höger) kan få göra NHL-comeback.
Foto: Jack Dempsey / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Dansk (höger) kan få göra NHL-comeback.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!