Vill kasta ut klubbar utan damverksamhet

Tommy Åström med radikalt förslag och hård kritik efter strejken: Förbundet ska aldrig göra ett sådant avtal

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Med Åströms förslag skulle bland annat Frölunda kastas ur SHL.
Foto: Bildbyrån
Med Åströms förslag skulle bland annat Frölunda kastas ur SHL.

Svensk ishockey står just nu utan ett representationslag på damsidan sedan 43 landslagsspelare gått ut i strejk.

Journalisten Tommy Åström uppmanar i ett brandtal Svenska ishockeyförbundet att ta tillbaka makten över sin verksamhet.

– Sätt upp krav och gör så att serierna bara upplåts åt klubbar som har a-lagsverksamhet både på dam- och herrsidan, uppmanar Åström i podcasten Sporthuset.

43 svenska landslagsspelare i ishockey bojkottar kommande samling eftersom de ekonomiska förutsättningarna för damernas landslag försämrats. En aktion som förvånar förbundet som i sin tur pekar på att det genom ett nytt avtal nu är klubbarna i SDHL som står för ersättningen till landslagsspelarna.

”Ska aldrig förhandla bort makten”

Det avtalet får nu hård kritik av journalisten Tommy Åström. Radioprofilen, som bevakat damlandslaget i flera OS-turneringar, menar i podcasten Sporthuset att förbundet måste ta tillbaka makten över svensk ishockeys representationslag.

Foto: Bildbyrån
Tommy Åström ryter till.

– Det nya avtalet gör att antal möjliga landslagsdagar sjunker rejält eftersom klubbarna vill det. Det är inte vad ett landslag som gått från återkommande medaljer till en b-nation behöver. Ett förbund som Svenska ishockeyförbundet ska aldrig göra ett sådant avtal och förhandla bort makten över sitt landslag, säger Åström i podcasten Sporthuset.

”Börja uppifrån!”

Tommy Åström kommer i ett brandtal också med flera förslag på åtgärder. Det mest radikala: Att porta klubbar som inte har ett representationslag på damsidan från spel i SHL.

– Just nu har fem SHL-klubbar, med mästarna Frölunda i spetsen, ingen som helst satsning på damernas seniorverksamhet, säger Åström.

Enligt Sportbladets sammanräkning saknar tre (Frölunda, Växjö, och Rögle), och inte fem, SHL-lag damverksamhet.

Åström menar att Damkronornas spelare har rätt till sin kritik då det varit ”usla förutsättningar” i landslaget. Han noterar att förbundet gör en satsning för att locka fler unga tjejer till sporten men uppmanar nu ledningen i svensk ishockey att vända helt på strategin.

– Börja uppifrån! Se till att ha en bra landslagsverksamhet som leder till framgångar. Det ger förebilder till unga tjejer och då kommer fler talanger till damishockeyn.

Publicerad:

LÄS VIDARE