Conny Strömberg, 43, ska ta upp sensationslaget Hudiksvall

”Man levererar fortfarande”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Conny Strömberg, 43, var med och kvalade upp Västerås i hockeyallsvenskan för ett år sedan.

Nu är han där igen.

I sensationslaget Hudiksvall.

Den stora knallen i årets kvalserie till allsvenskan.

– Visst har vi chansen. Vi spelar helt utan press, säger Conny inför premiären mot Vita Hästen.

Hudiksvall kom femma i norra Allettan och var långt ifrån någon favorit när de gick in i playoff-spelet till kvalserien.

Men efter att ha slagit ut Köping, Piteå och Östersund har Hudiksvall skrivit klubbhistoria och får kvala till allsvenskan.

Mycket tack vare den sena värvningen av Conny Strömberg, som gjorde åtta poäng (1+7) på lika många playoff-matcher och vann interna poängligan.

– Ja, man levererar fortfarande, även om det inte är så många som tror det, säger han.

– Men det är många i laget som klivit fram och höjt sig i de här matcherna på slutet. Det är inte bara min förtjänst.

Även domarna en motståndarna

Samtidigt ser han det nästan som ett under att Hudiksvall tog sig vidare. Enligt Conny hade de två motståndare i nästan varje match. Laget de mötte - och domarna.

– Ja, det var en djävulsk låg nivå i playoff-spelet. Vi fick knappt en utvisning med oss. Det kan inte finnas någon supervisor på läktarna i division I, för då hade många fått sluta döma. Så dåligt var det.

– Jag är faktiskt lite chockad. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det får inte vara så här, det är oacceptabelt. Jag måste få det sagt. Jag vet inte om de har något emot mig, någon annan eller hela laget, men jag har aldrig varit med om sådana hemmadomare.

Du är inte rädd att du får hela domarkåren emot dig nu inför kvalserien?

– Nej, för det kan inte bli värre. Det är helt omöjligt.

Conny Strömberg har en historia som kvalhjälte, ända sedan han skapade hockeyfeber i Arboga när han tog laget till dåvarande superallsvenskan 1998/99.

Säsongen 2012-13 började han i Asplöven, gick vidare till Västervik och Tingsryd innan han var tillbaka i sitt gamla Örebro i slutet av säsongen.

1 av 3 | Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Det är ingen överdrift att säga att han var en av de största anledningarna till att närkingarna lyfte lagom till kvalserien. De kom in som sista lag, men vann överlägset och tog klivet till SHL där de fortfarande är kvar.

Conny gjorde elva poäng (1+10) på tio matcher. Han var strålande.

Och i fjol startade säsongen i norska Lörenskog, gick via allsvenska Västervik och slutade i ny kvalsuccé då han spelade upp Västerås i allsvenskan igen.

Då gjorde han sju poäng (3+4) på lika många kvalseriematcher.

Nu är han där igen.

Med skrällaget Hudiksvall .

Möter förre kedjekompisens son

Men det blir en tuff start - Vita Hästen borta. Klubben där Conny Strömberg a-lagsdebuterade som artonåring för snart 25 år sedan.

– Ja, jag spelade i en kedja med Rickard Rauge och Peter ”Firsov” Eriksson ett tag. Nu är det Firsovs son Marcus som är stjärna där. Han var väl bara tio år när jag var där. Det ska bli kul att möta honom.

Vad har ni för chans i kvalserien?

– Vi har en chans som alla andra. De allsvenska lagen är bättre på papperet, men det är inte alltid det avgör i en kvalserie. Och ett allsvenskt lag brukar åka ur, som Troja gjorde i fjol. Vi slår ur underläge. Det är bara att gå ut och ha kul. Det här är det bästa jag vet. Jag älskar det. Det är därför jag fortfarande håller på.

Publicerad:

LÄS VIDARE