Färjestad toppar SHL i överlägsen stil.

Nu har klubben också nått framgång i Europa – och är slutspelsklart i CHL.

Linus Johansson avgjorde i förlängningen borta mot Ilves, 4–3.

Färjestad BK

Färjestads lagkapten tog sig fram längs sargen, bröt in i plan och sprätte in pucken bakom målvakten Jakub Malek.

4–3 efter 4.15 minuter av förlängningen gav inte bara segern – utan även en slutspelplats i CHL.

Klubben hade ledningen med 2–1 i Tammerfors men tappade och var i underläge, 2–3, när 8.05 återstod av matchen i Finland.

Då klev Lucas Forsell fram och slog in kvitteringen i röran framför Ilves målbur.

Sedan tog Johansson över showen.

Färjestad avslutar grundserien hemma mot München den 17 oktober.

SHL-kollegan Skellefteå vaskade om i kedjorna till bortamötet med slovakiska Kosice – och fick framgång.

Klubben vann med 2–1.

Skellefteå tog ledningen redan efter 5.36 minuter, genom Petter Granberg, och avgjorde efter drygt halva matchen när Pär Lindholm satte segermålet.

Laget, som är femma i SHL, fick en kanonstart på CHL-säsongen med en storseger men hamnade sedan i en negativ trend.

Med fullpoängaren mot Kosice har Skellefteå nu vunnit två raka och totalt tre av fem matcher.

Närmast väntar Innsbruck, i den sista grundseriematchen.

CHL bantades inför säsongen med åtta lag, från 32 till 24, och har skrotat gruppindelningen. Lagen spelar sex matcher vardera, tre hemma och tre borta, och de 16 första lagen går till slutspel.