IF Björklöven

Alexander Deilert om sjukdomstiden: ”Bland det värsta jag varit med om”

Björklövens back drabbades hårt av corona

Av: 

Jonathan Nilsson

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

HOCKEY

Björklövens Alexander Deilert, 32, har kommit ut på andra sidan av en mardröm.

Efter att ha drabbats av corona fördes han med ambulans till intensivvårdsavdelningen och stannade där i fem dygn.

– Det blev fyra nätter i sträck utan sömn, bara smärta, säger han.

När Sportbladet når Alexander Deilert två dagar efter den avslutande finalmatchen mot Timrå mår han, med tanke på omständigheterna, okej.

– Jag har fortfarande en del sviter kvar, lite svårt att andas. Men det blir bättre dag för dag i alla fall, säger han.

Efter de två inledande finalmatcherna testades nästan hela Björklövens trupp positivt för covid-19 i slutet av april. För egen del tog säsongen slut där och då för backen som varit en av ”Lövens” främsta spelare i slutspelet. Han fick svårt att andas och drogs med konstant feber till en början.

Därefter kom det som han upplevde som allra jobbigast: huvudvärken.

– Det var bland det värsta jag varit med om smärtgradsmässigt. Jag hade två dygn hemma där jag inte sov någonting på grund av att jag hade så ont i huvudet. Jag hade svårt att andas också, men det var huvudvärken som höll mig vaken. Sen gick det så långt att andningen var så pass dålig att ambulansen var tvungen att hämta mig.

Höggravida flickvännen drabbades också

Situationen blev inte lättare av att Alexanders höggravida flickvän, Stina Liljesand, också insjuknade.

– Hon kunde inte riktigt hjälpa till, hon blev också sjuk i covid. Vi ska få barn om en månad, så det var tungt. Hon mådde dåligt, hostade och hade feber.

Alexander Deilert och hans flickvän Stina Liljesand.

Foto: PRIVAT

Väl inne på intensivvårdsavdelningen fick han hjälp av syrgas, vilket underlättade för andningen.

– Men smärtan i huvudet försvann inte. Det bara stegrade och jag kunde inte sova på två nätter till. Så det blev fyra nätter i sträck utan sömn, bara smärta. Till slut fick jag morfin och då däckade jag. Sen fick jag medicinen jag behövde och det blev sakta men säkert bättre. Jag var inne på sjukhuset i totalt fem dygn.

Det låter som en fruktansvärd upplevelse.

– Ja, det var tufft. Det gjorde ont, det var verkligen smärta på riktigt. Efter att huvudvärken försvann är det ”bara” andningen som behöver bli bättre. Det var väldigt skönt att få komma hem till min flickvän.

Alexander Deilert hostar till. Han minns inte exakt, men säger att han fick komma hem för ungefär en vecka sedan. Han har givetvis tagit det försiktigt sedan dess.

– Efter ett tag började jag känna på lungorna genom att ta en promenad. Sen var jag faktiskt på is. Jag vet inte om det är en arbetsskada eller vad det är. Men någonstans hoppas man på ett mirakel, att det ska bli bättre väldigt snabbt. I och med att det var final och att man så gärna vill vara med gav jag inte upp hoppet. Jag kände på det väldigt, väldigt lätt men i ärlighetens namn var jag inte ens nära att kunna spela.

”Vet inte vad vi gjort för att förtjäna det”

Även Timrå fick in smittan i laget och när spelet återupptogs efter nästan tre veckors uppehåll vann medelpadingarna tre raka matcher, vilket gör att de spelar i SHL till hösten. Förra året avbröts säsongen mitt i den hockeyallsvenska finalen mellan Modo och Björklöven.

Det är två år i rad som covid har ställt till det vid sämsta tänkbara tillfälle för er.

– Ja, jag vet inte vad vi har gjort för att förtjäna det faktiskt. Det är väldigt olyckligt så klart. Men livet går vidare. Hälsan går först och man får vara glad att man är på bättringsvägen och att alla grabbar i laget mår bättre dag för dag, säger Deilert och poängterar att han är stolt över hur laget har genomfört säsongen.

Känner du någon oro för framtida men efter det här?

– Nej, egentligen inte. Jag vill tro att jag kommer tillbaka snart. Jag har väldigt bra hjälp av läkarna här i Umeå, lagläkaren Peter Hammarsten har hjälpt mig otroligt mycket och är positiv. Jag kommer att komma tillbaka ännu starkare, det är jag helt övertygad om.

Efter två år i ”björkarnas stad” står Alexander Deilert nu utan kontrakt. Men det känns sekundärt när han ska bli pappa för första gången.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur framtiden ser ut ännu. Jag har lite att fundera på. Nu ska vi bara komma hem till Stockholm, där vi har vår bas. Just nu tänker jag inte så mycket på hockey. Nu vill jag bara fokusera på vår bebis som kommer om en månad, säger han.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IF Björklöven

Ishockey

Covid-19