Mejla

Mats Wennerholm

Sverige kan slåss om VM-guldet

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Hellberg.
Foto: DARIA ISAEVA / BILDBYRÅN
Magnus Hellberg.

HOCKEY

Ett KHL-dominerat Tre Kronor förlorar på straffar mot Ryssland i Channel One Cup.

Eller ska vi säga det svenska VM-laget.

För allt pekar på att 75 procent av det här svenska gänget i Moskva även kommer att spela VM framåt vårkanten.

Och det kunde inte börjat bättre i en match där Garpenlövs tavla kan ha kostat segern.

Ja, trots förlusten var det här ett jättelyft jämfört med vad jag såg i Karjala Cup och ett Tre Kronor med SHL-spelare.

Målvaktsspelet steg till världsklass med SKA St Petersburgs Magnus Hellberg i kassen och de tre insläppta målen var han chanslös på.

Och det fysiska spelet var på en helt annan nivå.

Samtidigt växte de få SHL-spelarna i den nya omgivningen av KHL-spelare.

Den rena Skellefteå-kedjan med Andreas Wingerli, Jonatan Berggren och Jesper Frödén var sensationellt bra offensivt.

Och Växjös Emil Pettersson skickade in 2-1 i tredje perioden och Örebros Emil Larsson 3-3, sedan ryssarna vänt. Nej, jag har sällan blivit så positivt överraskad och speciellt den andra perioden var lysande. Men i den tredje gjorde förbundskapten Johan Garpenlöv en miss när han utmanade ryssarnas kvittering till 2-2 - en så kallad coaches challenge.

Det var ett misstag.

En märklig hockeydag

Den svenska bänken menade att det varit offside vid ryssarnas mål, men domarna friade. Och utmanar man ett mål och har fel, så blir det en automatisk tvåa som straff.

Då skickade ryssarnas superstjärna Vadim Sjipatjov in 3-2.

Samme Sjipatjov som skulle bli storstjärna i NHL, men bara spelade tre matcher med Vegas Golden Knights innan han åkte tillbaka till Ryssland igen och fortsatte ösa in poäng.

Ja, det stod 3-3 vid full tid och det blev straffar efter en mållös förlängning. Och efter arton straffar och lysande målvaktsspel, så kunde Kyzmenko skicka upp avgörande 4-3 i nättaket. Ändå kändes det bra efter den här matchen. Som att Sverige kan slåss om guldet även i ett VM utan NHL-förstärkningar.

Senast Sverige spelade utan NHL-spelare i ett mästerskap var i OS i Sydkorea 2018. Då gick det inte alls.

Sverige åkte ut redan i kvartsfinalen mot överraskningslaget Tyskland. Men det finns både fler och bättre svenskar i KHL idag, än inför OS för tre år sedan.

VM avgörs senare än någonsin den här gången, med start  21 maj och VM-final på Sveriges nationaldag 6 juni. Passande nog.

Om det nu blir något VM.

Och blir det något tror jag inte det blir i Belarus.

Jag trodde att svenskarna skulle få spela VM i samma CSKA Arena i Moskva, där de inledde Channel One Cup den här torsdagen. Men jag hade knappt hunnit skriva det, förrän Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) meddelade att Moskva inte är aktuellt för att ta över VM.

Men var det än blir, är det osannolikt att det kommer några NHL-spelare.

NHL-säsongen är ännu inte spikad, men planerna är att starta i mitten av januari och spela 56 omgångar. Det kommer ta sin tid.

Men det återstår mycket innan allt är klart för spel och det känns som coronapandemin styr mycket vad som händer.

▪▪▪

Över till något helt annat:

Joel Lundqvist överklagar på eget bevåg den absurda avstängningen på fem matcher för att ha petat en linjedomare i ryggen. Det gör han rätt i.

Jag hoppas Riksidrottsnämnden (RIN) har lite större sinne för proportioner, men tyvärr ändrar de sällan en dom.

▪▪▪

Björklöven frias på alla punkter både av spelbolag, förbundet och polisen.

Det var inget fuffens. Det var någon form av programmeringsfel hos spelbolagen som startade larmklockorna. Det känns nästan pinsamt när sanningen kommer fram och jag kan förstå upprördheten i Umeå, då klubbnamnet dragits i smutsen. Men Björklövens märkligt usla insats hemma mot Mora, där en lika tidig som klar ledning med 3-0 förvandlades till 4-8 till slut, spädde på spekulationerna. Massor av onödiga utvisningar gav sex mål i baken och seriefavoriterna påminde inte ens om ett topplag.

Det blev en märklig mix som skapade den perfekta stormen.

Men vi får vara tacksamma att den blåste över lika snabbt som den kom.

▪▪▪

Jag noterar att Alexander Steen tvingas sluta på grund av en utsliten rygg. En spelare som aldrig fått de hyllningar han är värd. I mina ögon är han den mest underskattade NHL-svensken genom tiderna. 

Precis som pappa Thomas en spelare som jobbade i det tysta, men alltid gav 100 procent i varje match och älskade i sina NHL-lag. Värda att hyllas sju dagar i veckan.

▪▪▪

Och som inte det var nog så meddelade Henrik Lundqvist att han har hjärtfel och att det inte blir någon säsong i Washington Capitals.

Ja, vilken märklig hockeydag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!