Finland klart för semifinal i OS-hockeyn

Publicerad 2022-02-16

PEKING. Finland är klara för semifinal mot Slovakien i OS-hockeyn.

Men inte utan besvär.

Finländarna höll på att göra som Sverige och tappa en ledning med 3–0 mot ett vilt kämpande Schweiz.

Nu vann de med 5-1 till slut, men det var betydligt jämnare än så.

Det var först när Iiro Pakarinen skickade in 4-1 som matchen var avgjord.

Då hade den schweiziska förbundskapten Patrick Fischer valt att plocka ut målvakten med hela fem minuter kvar att spela.

Och Teemu Hartikainen kunde skicka in 5-1 i en lika tom kasse, då schweizarna vägrade ge upp.

Det va annars en match som kändes avgjord efter jätten Marko Anttilas 3-0 redan efter 3.08 i den andra perioden.

Inget svårare än 3–0...

Då hade Miro Aaltonen gjort 1-0 helt fri på en retur i den första och Mikko Lehtonen turligt fått in pucken via hjälmen på Schweiz finländska back Santeri Alatalo av alla människor.

Alatalo som blev schweizisk medborgare 2020, klar att spela för landslaget och har dubbla pass.

Men som det heter.

Det finns inget svårare än att leda med 3-0 i hockey.

Schweiz fick en sen reducering i slutat av den andra, då Andres Ambuhl kunde skicka in 3-1 sedan Mikko Lehtonen skickat pucken över plexit och fått matchens första utvisning.

Målet gav schweizarna energi och de låg på i stort sett hela tiden fram till Finlands 4-1 och vann skotten med 42-33.

Träffade insidan av stolpen

Men ett skott i insidan av stolpen i början av slutperioden var det närmaste de kom.

Finland blev en stor vinnare redan när Slovakien skrällde och slog USA.

Med USA borta är de nu slutspelets högst rankade lag och får möta Slovakien i en semifinal.

En betydligt lättare match än Ryssland, som det blivit annars och utan att underskatta slovakerna på något sätt.

En annan fördel är att Finland blir hemmalag hela vägen och i en eventuell final.

Det ger coachen Jukka Jalonen fördelen att kunna matcha laget som han vill, då en av hemmalagets fördelar är att byta in sina spelare sist.