Hedlund vill se mindre av domare i medier

Tidigare Skellefteå-tränaren har ledsnat på domarfokuset

Publicerad 2023-04-24

Stefan Hedlund är trött på domartjafset i svensk ishockey.

Skellefteås tidigare tränare vill se ett bättre klimat för de vitrandiga.

– Mindre av domarna i media, då tror jag att det blir mindre fokus på dem, säger han.

Följ ämnen

Läs mer: Växjö Lakers tar SM-guld i ishockey 2023 – slog Skellefteå i finalen

Efter två säsonger i Skellefteås tränarbås har Stefan Hedlund tillbringat de tre senaste säsongerna som huvudtränare för schweiziska Rapperswil-Jona Lakers. Där har han på avstånd noterat det domarfokus som finns i svensk hockey.

I C Mores sändning från lördagens SM-final mellan Skellefteå och Växjö blev han intervjuad i paus och menade att det i sändningarna vevas situationer flera gånger om och det ska tas kommentarer av domare – något som gör att det blir för stort fokus på domarna.

När Sportbladet ringer upp menar han att han inte säger att han har rätt, men han utvecklar sina tankar.

– All kredd till C More och Aftonbladet att man har en tät bevakning, det är grymt. Men det finns en nackdel i att till exempel i tv veva en tackling fram och tillbaka och sen ta ut domarna för att kommentera, säger Hedlund.

Han fortsätter:

– De har då tagit ett beslut som har varit snabbt och så får de se det i tv och se det från alla alla vinklar, titta på vad som har gått fel och så ska de försvara det. Alla de här grejerna gör att det blir mer och mer fokus på domarna.

Ibland svarar spelare eller ledare på frågor från medier men ibland tar de även upp domarkritik själva. Hur ser du på det?

– Jag upplever att det är för lätt och vanligt att ledare och spelare ska kommentera domarinsatser i media. När de gör det så går man tillbaka och tittar på det igen, ser att det är tveksamt och så vill man ha en domarkommentar, säger han.

Växjö jublar efter finalmatch 4. I kväll kan laget avgöra och bli svenska mästare.

Missa inte heller att du kan köpa en guldlöpsedel – läs mer här!

20 000 i böter

Hedlund berättar själv om när han i Schweiz pratade kritiskt med en domare som gick av isen. Då fick han 20 000 kronor i böter.

– Efter det har jag inte gjort det och då är problemet löst.

20 000 är ju väldigt mycket. Var det rimligt?

– Det vet jag inte men min poäng är att i SHL får man 5 000 kronor i böter för t.ex. diving och då förstår jag att det inte har någon effekt. Om man kollar vad en SHL-spelare tjänar är det inga stora pengar. Ska man ha ett bötessystem måste det märkas och svida till lite. Sen om det är rätt väg att gå eller inte...

Att en domarmiss blir avgörande för utgången i en match händer ibland. Borde man ändå inte kunna diskutera det?

– Absolut. Men att diskutera det är en sak. Att diskutera det och sen stoppa domaren för att kommentera det är en annan sak.

”Det gillar jag inte”

Det är just att domarna ska kommentera beslut som han inte tycker om.

– Det steget gillar jag inte, att låta domaren stå och titta på grejerna och kommentera. Ibland till och med i pausen. Heller att man diskuterar typ Joakim Lindströms skills än domarmisstag eller misstag överlag. Det är bara hur jag ser på det. I studion absolut, men låt det stanna där. Man behöver inte ta upp domaren och låta han förklara det, det är då han hamnar i fokus. Då måste hans barn i skolan höra att pappa gjorde ett jättefel där... Det är någonstans där man måste hitta balansen.

Han fortsätter:

– Samma i Aftonbladet. Var den här crosscheckingen avgörande? Absolut, men måste man ta det vidare och ha kommentarer från domarbasen? Det är som att min sportchef skulle kommentera om jag gick och tog ut målvakten. Vad fan, jag blir inte bättre av det.

Bättre i Schweiz

Hedlund upplever efter sina år i Schweiz att domarklimatet är bättre. Skulle man lyfta fram domarna mer i stället för att analysera misstag tror han att det kan locka fler till yrket.

– Vi har problem med domare i Schweiz och Sverige. Kan vi fokusera på att domarna gör ett bra jobb i stället för misstag så får de mer och mer respeket. Kan man få fram fler domare då? Fler ungdomsdomare? Det tror jag.

Rent konkret. Vad vill du ha för lösning?

– Man kan börja med att spelare och ledare inte kommenterar domare i medier. Bra eller dålig, man låter det vara. De pratar om spelet och sitt lag och det tycker jag är lösningen. Sen kan man ifrågasätta om hockeyallsvenskan ska ha den här domarfrågan efteråt när de ska stå och förklara. Man kan ifrågasätta om domare i tv ska kommentera eller låta det stanna i att studion säger vad de tycker. Mindre av domarna i medier, då tror jag att det blir mindre fokus på dem. 

LÄS VIDARE