Fem poäng av ”Bäckis”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-06

Capitals krossade Flyers

Nicklas Bäckström firar sitt mål med Alexander Semin. För Flyers Chris Pronger går det tyngre.

Se här – Nicklas Bäckström klarar sig alldeles utmärkt utan radarpartnern Ovetjkin.

Fem poäng blev det från ”Bäckis” klubba när Capitals krossade Flyers med 8–2.

Det skulle bli en nystart för Philadelphia Flyers – den storsatsande klubben som gått överraskande dåligt hittills i år. I fredags sparkades tränaren John Stevens och nattens match mot Capitals var ersättaren Peter Laviolettes första.

Han hade nog hoppats på ett bättre scenario.

Vid ställningen 1–1 i första perioden fick Flyers slagskämpe Daniel Carcillo hjärnsläpp och sänkte en oförberedd Matt Bradley.

Överfallet resulterade i ett nio (!) minuter långt power play för Capitals.

När de nio minuterna var över stod det 4–1 till Capitals – och Bäckström hade inlett sin poängorgie med två assists.

I mitten av andra perioden satte Bäckström 6–1, hans åttonde mål för säsongen, och i tredje perioden spelade han fram Dave Steckel till 8–2.

Fem poäng från matchens lirare Bäckström, som därmed tog ett jätteskutt i poängligan – från tjugonde till nionde plats. Den 22-årige Gävlesonen har gjort 33 poäng (8+25) på 29 matcher och är bara en poäng efter bäste svensk Henrik Sedin.

Det var andra gången i karriären som Bäckström lyckades göra fem poäng i en NHL-match.

Capitals spelade utan avstängde superstjärnan Aleksander Ovetjkin.

I och med segern tog huvudstadsklubben över ledningen i Eastern Conference.

Flyers ligger sist i Atlantic Division och tre poäng nedanför slutspelsstrecket i öst.

Det var målsnålt och tajt mellan Florida och Atlanta inför ett halvfullt BankAtlantic Center i Florida.

Båda lagens målvakter – Panthers Tomas Vokoun och Thrashers Johan Hedberg – dominerade. Det dröjde till tredje perioden innan någon lyckades överlista dem.

Florida slog till först. Efter 2:36 styrde Stephen Weiss in ett backskott i numerärt överläge.

Atlantas kapten och storstjärna Ilja Kovaltjuk fixade kvitteringen med en dryg minut kvar – framspelad av Tobias Enström.

En mållös förlängning innebar att straffar fick avgöra. Hedberg släppte in en straff, och det räckte för seger, eftersom Kovaltjuk och Rich Peverly nätade för Thrashers.

2–1-seger för bortalaget, alltså.

– De spelade verkligen stabilt defensivt och Vokoun var stabil i målet, säger Hedberg till AP.

– Vi fick jobba hårt för att få det där målet i slutet.

Hedberg gjorde totalt 30 räddningar i matchen och putsade lite extra på sin redan fina räddningsprocent. Med 93,2 procent räddade skott ligger 36-åringen nu tvåa i NHL, bakom Buffalos Ryan Miller.

Vokoun var alltså tillbaka i mål efter den otroliga olyckan tidigare i veckan, då hans lagkamrat Keith Ballard skulle slå klubban i ribban efter ett baklängesmål, men istället träffade målvakten i huvudet.

– Med tanke på omständigheterna spelade Vokoun fantastiskt, säger Floridas tränare Peter DeBoer.

Vokoun gjorde 36 räddningar.

Och här är en annan het svensk NHL-målvakt.

Henrik Lundqvist räddade 36 av 37 skott och såg till att Rangers kunde besegra Buffalo med 2–1.

Lundqvist, som inför matchen hade släppt in 8 mål på bara 4,5 perioder, var särskilt vass i tredje perioden, då han gjorde 18 räddningar.

– Jag vet att jag måste spela bättre än vad jag har gjort de senaste veckorna, säger Lundqvist till AP. Jag har spelat ok, men det räcker inte alltid.

Rangers mål gjordes av Chris Higgins och Ryan Callahan.

Jason Pominville förstörde Lundqvist nolla genom att reducera med bara 58 sekunder kvar av tredje perioden.

Toronto saknar Jonas Gustavsson.

Ingen av hans ersättare – Joey MacDonald och Vesa Toskala – var särskilt lyckad i matchen mot Boston.

MacDonald släppte in fyra mål på två perioder och blev utbytt inför tredje. Toskala fick sju skott på sig under matchens sista 20 minuter – och släppte in tre av dem.

Boston vann matchen med 7–2, efter bland annat ett hat trick av centern Marc Savard.