SKELLEFTEÅ. Tre matcher – tre förlängningar.

Och för andra matchen i rad lyckades Skellefteå avgöra.

Linköping har en tuff resa framför sig, men det är så jämnt att jag inte vågar räkna ut Roger Melins lag.

Hans Abrahamsson.

Det är snudd på omöjligt att skilja lagen åt. Alla tre matcherna har slutat med 3–2-seger efter sudden death. Hemmalagets Petter Emanuelsson kvitterade till 2–2 efter 9.11 av den tredje perioden och tog matchen till en ny förlängning.

Där avgjorde Oscar Lindberg när han tryckte in en retur efter ett starkt genombrott av Petter Emanuelsson.

Jag utgår från att Linköping inte kommer att hylla domarna i eftersnacket. Först en direkt felaktig utvisning på Magnus Johansson i den tredje perioden och strax innan avgörandet ville de ha en utvisning då Simon Hjalmarsson stoppades.

Sköljde över LHC

Inledningsvis var allt sig likt i Skellefteå Kraft Arena. Först sjöng unga Elsa Wiksten så bedårande vackert ”Hela Sveriges AIK”. Sedan kom hemmalaget ut och genomförde en sån där förstaperiod där de bara sköljer över motståndarna.

Linköping stod på rejält på hälarna och utan Christian Engstrands vassa målvaktsspel hade det varit riktigt illa ute. När inte Engstrand hängde med fick han bra hjälp. Daniel Rahimi slängde sig raklång och enhandsräddade på mållinjen. Rahimi är definitivt och i kampen om titeln ”slutspelets räddning”.

Skotten 22–4 säger inte allt, men Linköping fick inte alls i gång något eget spel. Två gånger fick Skellefteå dessutom kontra på Linköping och komma i tre mot två-situationer.

Gästerna hade trots allt 0–0 med sig in i omklädningsrummet – och visste samtidigt att de bara kunde spela bättre.

Roger Melin antecknade flitigt i sitt block under första perioden och Linköping kom ut bättre inledningen av mittperioden.

Då tog Viktor Arvidsson saken i egna händer. Först snodde han pucken vid egen blålinje, transporterade över hela banan innan han skottfintade bort två LHC-backar och placerade in ledningsmålet.

Men Linköping vände och på drygt en minut – och visade på nytt upp en förkrossande effektivitet när lägena dök upp.

Båda målen kom efter pucktapp från hemmaspelarna.

Dominerade fullständigt

Först  när Skellefteå spelade power play och Magnus Johansson kunde stänka in kvitteringen efter en kontring. Linköping har nu gjort mål i box play i samtliga tre matcher. Sedan drällde Pierre-Edourad Bellemare med pucken vid egen blålinje och Pär Arlbrandt kunde prickskjuta 2–1.

Sedan var det väldigt mycket Skellefteå i slutperioden. Hemmalaget vann skotten med 13–0 och fick till slut utdelning.

Vi fick på nytt en riktigt bra och tempostark match mellan de här lagen och det är en ynnest att bevaka den här semfinalen.

Nu är det 2–1 till Skellefteå, matchserien är dock fortfarande öppen som en bok. Linköping har stora möjligheter att kvittera till 2–2 på onsdag, men måste vinna tre av de fyra avslutande matcherna.