2-2 efter en darrig finsk förstaperiod mot Slovakien.

Då klev bröderna Granlund fram.

Mikael satte 3-2 och spelade fram lillbrorsan Markus till 4-2 och 5-2.

Finland vann med 8-5 – och nu väntar drömsemifinal mot Sverige.

De svenska juniorkronorna krossade Slovakien med 9-1 i gruppspelet och Finland var stor favorit i nattens kvartsfinal.

Men slovakerna bjöd på oväntat hårt motstånd.

2-2 efter den första perioden där nerverna ibland var utanpå de finska spelarnas tröjor.

Förlösande 3-2-mål

I power play kom 3-2-målet som blev så förlösande. Och det var storstjärnan Mikael Granlund som klev fram. Drygt en minut senare bjöd Granlund på en ny show och satte sånär 4-2. Brorsan Markus var dock framme på returen och fixade tvåmålsledningen. Och nästan exakt halvvägs in i matchen spelade Mikael fram Markus till 5-2.

16-årige supertalangen Aleksander Barkov satte 6-2 innan Slovakien skapade lite nerv i matchen genom två raka mål.

”Risigt av domaren”

Mer spänning än så blev det dock aldrig. Matus Chovan fick matchstraff och Finland fick spela med en man mer i fem minuter. Ett högst diskutabelt matchstraff. Rent av felaktigt, enligt vissa.

– Risigt av domaren. Riktigt risigt, säger TV 10:s expert Challe Berglund.

Finland avgjorde definitivt med 7-4-målet (Joonasi Donskoi) i spel fem mot fyra och ökade sedan på till 8-4 (Teemu Pulkkinen) efter att ytterligare en slovak visats ut.

Senare i natt gör Ryssland och Tjeckien upp i den andra kvartsfinalen. Kanada och Sverige är – tack vare sina gruppsegrar – klara för semifinal.

Sverige-Finland startar 23.00 i kväll och sänds på TV3. Viasat meddelade under måndagen att de bytt från TV10 till TV3.