Går för topplacering – och sportens framtid

Publicerad 2016-08-12

Gör första svenska OS-starten på tjugo år: ”Har aldrig varit i bättre form”

Rio de Janeiro. Perseus Karlström, 26, går inte bara för en skrällmedalj, han går för hela sin idrotts framtid.

Lyckas han inte inspirera någon att börja med gångsporten riskerar den att dö ut med hans karriärs bäst före-datum.

– Ja, som det ser ut nu är det nog tyvärr så, säger han. 

I fem veckor har Perseus Karlström laddat på 2300 meters höjd i Mexiko, allt känns helt perfekt inför Sveriges första OS-gångstart sedan 1996.

– Jag har aldrig varit i bättre form, det tror jag inte. Det känns riktigt, riktigt bra och lätt här nere nu, säger han inför 20 kilometersloppet.

Han själv siktar på topp åtta och drömmer om en pallplats i ett jämnt startfält där han kommer in med världens fjärde bästa tid i år.

Ytterligare en i raden av OS-idrottare med högt ställda krav och massvis med tid investerat i sin OS-start. Men Perseus Karlströms OS-resultat kan ha en större betydelse än så, han kan rädda en hel idrott.

”Orolig för sportens framtid”

Gångsporten har länge fört en tynande tillvaro i Sverige men nu är krisen alarmerande. Förutom bröderna Perseus Karlström och Ato Ibañez finns det bara en elitgångare ytterligare i Sverige, Anders Hansson, och någon ljusning syns inte till.

– Vi behöver verkligen en framgång, att någon syns. Kan ”Percy” få en framgång nu blir det säkert ett uppsving, säger Siv Karlström, förbundskapten och mamma till bröderna.

Hon och Perseus är kritiska till hur förbundet jobbar med rekryteringen.

– Jag är orolig för sportens framtid i Sverige, det är jag. Jag tycker inte förbundet gör tillräckligt för att rekrytera nya gångare. Sen är det svårt, folk ringer till förbundet och vill börja med det finns inte klubbar och ledare, det är en jättesvår situation, säger Perseus.

Vill värva från skidorna

Siv menar att man måste börja tänka annorlunda på förbundsnivå.

– Förutom att gå ut i skolorna kan man rekrytera från andra idrotter som till exempel skidorna. Skidor och gång jobbar med samma muskelgrupper och på samma sätt, bara att de gör längre rörelser. Korta av rörelsen och du har perfekta gångare. Men just nu är gången så anonym att de väljer löpning, säger hon.

Diskuteras det här på förbundsnivå?

– Nej, inte alls, tyvärr.

Perseus, känner du någon press att lyckas här för gångsportens framtid?

– Det har jag inte funderat på alls. Visst skulle det vara positivt att göra bra resultat, men jag är här för min egen skull, jag vill se hur långt jag kan gå. Får det positiva effekter är det jätteroligt.

Finns det en risk att den dagen du lägger skorna på hyllan så är gångsporten i Sverige död?

– Ja, så som det ser ut nu är det nog tyvärr så.

Då är det ändå rättvist att säga att du går för sportens framtid?

– Ja, jag kanske gör det.

19.30: Följ gångtävlingen i Viasat OS 1