”Svenska spelare varnar för uppgjorda matcher”

Publicerad 2014-06-11

Spelarföreningens generalsekreterare: ”Har blivit kontaktad två gånger”

Magnus Erlingmark Generalsekreterare i den svenska Spelarföreningen

Fenomenet matchfixing har exploderat i Sverige det senaste året och allt fler rapporter om misstänkta matcher dyker upp.

Spelarföreningens (SFS) generalsekreterare Magnus Erlingmark säger att sommaren 2013 var första gången han hörde talas om uppgjorda matcher i Sverige.

– Sedan dess har två spelare själva kontaktat mig med misstankar om att nåt inte står rätt till, säger han.

Hammarbys träningsmatcher på Cypern, Elfsborgs Champions League-kross av lettiska FC Daugava och U21-matchen mellan Halmstad och Helsingborg.

Och senast i söndags, Hammarbys 4–0-vinst mot Landskrona Bois i superettan.

"Matchfixing" har, tyvärr, blivit ett modeord i svensk fotboll på sistone och enligt Spelarföreningens generalsekreterare, Blåvitt-legendaren Magnus Erlingmark, är det först det senaste året som vi konfronterats med problemet.

"Såg inte ut så tidigare"

– Första gången vi hörde talas om uppgjorda matcher i Sverige var sommaren 2013, fyra spelare i en division 3-klubb dömdes för sin inblandning den gången. Men jag vet att Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har uppmärksammats på 14 eller 17, jag kommer inte ihåg den exakta siffran, misstänkt uppgjorda matcher sen förra sommaren. Så såg det inte ut tidigare, säger han.

Bedömer du att uppgjorda matcher är ett problem för svensk fotboll?

– Känslan är ju helt klart att om uppgjorda matcher förekommer i Finland, och om de förekommer i Norge, då är det inte riktigt logiskt att det inte skulle förekomma i Sverige.

Magnus Erlingmark berättar att han kontaktats av spelare från det svenska seriesystemet som vädrat sina misstankar om att de deltagit i uppgjorda matcher.

– Ja, det har hänt vid två tillfällen att spelare kontaktat mig med misstankar om att någonting inte stått rätt till i matcher de har spelat. Jag kan naturligtvis inte gå in på vilka spelare och vilka klubbar. Sen är såna här saker tyvärr svåra att bevisa, vi har ingen möjlighet att göra det. Det är upp till polisen att samla alla indicier och bygga ett pussel.

Vad handlar det om för divisioner som de här spelarna verkat i?

– Inte jättelåga divisioner. Men även här vill jag inte gå in närmare på detaljer.

Spelarföreningen har vidtagit ett antal åtgärder (se faktarutan under artikeln) för att angripa det ökade problemet från spelarhåll.

Uefa vägrar kommentera

Hur och vilka misstänkta matcher och spelare som faktiskt utreds för korruption, eller om några svenska spelare är inblandade, är däremot väldigt svårt att svara på.

Hammarby anmälde själva sin 4–4-träningsmatch mot armeniska FC Mika på Cypern till SvFF eftersom framförallt domaren uppträtt misstänkt. Dessutom larmades det om onormala spel i samma match. Förbundet skickade frågan vidare till Uefa, som vägrar svara på Sportbladets frågor eftersom "Uefa inte kommenterar utredningar kring uppgjorda matcher".

Europol, EU:s kriminalunderrättelsetjänst, presenterade i början av förra året en rapport som konstaterade att minst 680 matcher gjorts upp i världen, varav 380 i Europa, mellan 2007 och 2011. Europol inledde nyligen en ännu större satsning ihop med Uefa men inte heller här vill man kommentera vilka lag, ligor eller länder som utreds.

"Kan inte säga vilka länder"

– Europol stödjer för tillfället tio stycken utredningar men jag kan tyvärr inte ens säga vilka länder det handlar om. Men det räcker med att se sig omkring det senaste året för att se att det gjorts ett antal tillslag i flera europeiska länder de senaste åren. När vi jobbar med de frågorna är det i samarbete med de nationella myndigheterna. I Sverige handlar det alltså om Rikskriminalpolisen, säger Sören Pedersen, talesperson för Europol, till Sportbladet Spel.

Är uppgjorda matcher ett problem i Sverige, enligt din professionella uppfattning?

– Ser man på frågan ur ett fågelperspektiv står det ganska klart att inga länder är säkra eller förskonade från detta. Det räcker att titta på vad som hände i Finland förra året. Det kan ske överallt, även i Sverige.

Däremot tror Sören Pedersen inte att uppgjorda matcher nödvändigtvis är ett problem som har ökat de senaste åren. Mörkertalet är fortfarande enormt och Europol tror att "ökningen" i lika stor utsträckning kan handla om att myndigheternas arbete blivit bättre.

"Inte alltid kriminella nätverk"

– Man ska vara försiktig innan man börjar dra sådana slutsatser. Anledningen till det är att det har varit ett betydligt större fokus på uppgjorda matcher nu än någonsin tidigare och ju mer du söker, desto mer finner du. Självklart är det så att vi kommer att identifiera fler uppgjorda matcher om vi lägger mer resurser på det. Vår uppfattning är att det finns en mängd människor inblandade i det här som levt ett tyst och lönsamt liv i många år. Nu är det svårare. Men det kommer alltid att finnas människor som lyckas hålla sig under radarn. Uppgjorda matcher handlar inte alltid om stora kriminella nätverk. Ibland räcker det med att bara ett par personer är inblandade. Naturligtvis är det många fler uppgjorda matcher under den perioden än de 680 vi har identifierat, säger han.