”Provocerande – inget förbundet ska satsa på”

Tränarens kritik: ”Två tränare tar 25 procent av pengarna, sen kommer norrmännen och tar resten...”

Publicerad 2024-02-20

Varför satsar förbundet Svensk Travsport på kallblodssporten? Det frågar sig Jägersro-tränaren Adrian Kolgjini, som vill se andra prioriteringar.

Stortränaren Adrian Kolgjini ryter ifrån.

Han tycker att ökningen av prispengar till kallblodssporten på senare år är dåligt investerade pengar.

– Det är provocerande, säger han.

– Vi tycker att balansen är relativt vettigt, svarar Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson.

Jägersro-tränaren är orolig.

Över travets framtid.

Hemmabanan Jägersro lever inte upp till förväntningarna och Kolgjinis kommer snart att satsa på en filial i Stockholm, Erikssund, och en gård i Frankrike, Normandie, till hösten.

– Det är bara att inse fakta, vi håller på att dö ut. Det kommer att vara årgångslopp, V75 och Frankrike som gäller framöver, säger han.

”Är det bra för sporten?”

Adrian menar att mycket av satsningarna i sporten är felprioriteringar.

Det senaste han retar upp sig på? Fördelningen av prispengar varmblod kontra kallblod.

Han tweetade i veckan ut:

”Kallblodssporten har fått ökade prismedel med 50 procent de senaste 7 åren. Har jag missat något, hur gick det till - eller varifrån kommer belutet om en sådan satsning? Och skall den fortsätta? Kallblodssporten är ju en regional företeelse som de flesta i travpopulationen inte är speciellt engagerade i? Frågar åt en vän”.

Ett inlägg som blev omdebatterat - och för Trav365 utvecklar den Skåne-baserade tränaren:

– Man kan ifrågasätta varför förbundet gör den här satsningen på kallbloden. Det är två tränare, Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland, som tar 25 procent av alla pengar, sen kommer norrmännen och tar resten i princip.

– Det är som att Redén och Nurmos skulle köra in 100 miljoner kronor vardera med sina varmblod - varje år. Är det bra för sporten? frågar han sig.

”Ska vi inte satsa där det finns folk...”

Kolgjini menar att kallblodssporten är ”regional”.

– De flesta söder om Dalälven har ju aldrig ens kontakt med ett kallblod. Jag har inga problem med kallblodslopp, men det är inget förbundet ska satsa på, det är provocerande, när man ser att storstadsbanorna ska göra nedskärningar. Hur har det här beslutet på förbundet tagits? Det bor fler invånare i Skåne än vad det gör i hela Norrland - ska vi inte satsa i regionerna där det finns folk - för att rädda sporten på sikt?

Tilläggas ska att Kolgjini tränar ett kallblod: Tvåårige Akilles.

– Jag snackar inte i egen sak. Jag kommer åka till Solvalla nu, för det är där pengarna finns, vi kommer ha gård i Frankrike, för där finns det pengar att köra om. Men jag är orolig för hur sporten investerar sina pengar.

”Ska värna om båda raserna”

Svensk Travsport får sig alltså en snyting från söder.

Svaret:

– Vi har helheten att ta hänsyn till, vi har två raser och kallbloden har stått emot utvecklingen bättre än vad varmbloden har gjort senaste åren, säger förbundets sportchef Robert Karlsson.

Karlsson har kikat igenom siffrorna från 2015 till 2023.

– Då har andelen kallblod gått från 15,0 till 16,8, alltså en ökning.

– Andelen prispengar har gått från 9,1 till 10,9 - en ökning där också.

Adrian Kolgjini är kritisk till att ni satsar på kallbloden, vad säger du om det?

– Vi tycker att balansen är relativt vettigt, sen är den föremål för utvärdering, absolut, säger Karlsson.

– Debatt är dock aldrig fel och vi strävar alltid efter en vettig balans, men vi slår oss inte för bröstet och säger att den är perfekt.

Han menar att kallblodssporten är ”regional”, håller du med?

– 17 procent av hästarna i träning är kallblod, så att kalla det regional, det håller jag inte riktigt med om. Kallblodshästen är populära och det är viktigt att värna om båda raserna. Vår grundfilosofi är att tävla där hästarna finns, det är det vi gör, vi styr tävlingar till där hästarna finns och det är viktigt att vi gör det, speciellt i de här tiderna med dyra transportskostnader.

– För Adrian blir det ju långt att åka för ett kallblodslopp, även om vi kör några per år på Åby, men det är positiva vindar i kallblodssporten, det vill jag säga.

Dominansen av Persson och Tjomsland, ser du några problem eller fara i det?

– Han har rätt, det är sant att dom dominerar. Men ingenting är ju för evigt,  visst kan man önska att fler kommer upp och utmanar. Men att två tränare dominerar är ju inte ett skäl som säger att kallblod ska få finnas eller må bra. Jag tycker att kallblods- och varmblodssporten har enats ganska bra de senaste åren. Det är alltid en anpassning, kallblodshästarna har ju blivit fler, då har vi gjort så här, men som ovan nämnt, vi tittar hela tiden och försöker skruva på detaljer.

Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson.

Följ ämnen i artikeln