Superponnyn avslutade med vinst: ”Härlig saga”

Camilla Ingerstad och Ebba Handler i stor intervju efter 37:e raka vinsten med Thyra Tyrann – och drömmen om Hall of Fame: ”Jag tycker att hon förtjänar en plats där”

Publicerad 2022-10-21

Tränaren Camilla Ingerstad tillsammans med ”sagoponnyn” Thyra Tyrann.

Thyra Tyrann har kallats ”Ponnytravets Järvsöfaks”.

Efter 37 raka vinster avslutar hon nu sin tävlingskarriär.

– Det har varit en lång och härlig saga med mycket glädjetårar, säger Camilla Ingerstad till Trav365.

Lördagen den 15 oktober gick en epok i graven. Thyra Tyrann gjorde då sin allra sista start i livet och det slutade, som så många gånger förr, med en överlägsen vinst.

Den numera 18-åriga superponnyn tog sin 37:e raka seger och cementerade sin plats som ponnysportens främsta genom historien.

Efteråt forsade tårarna nedför kinderna på samtliga inblandade och ett värdigare avslut kunde Thyra, som vid årsskiftet faller för åldersstrecket, knappast få.

– Jag tycker att det var fint att folk på ena läktaren ställde sig upp och applåderade. Många sa fina ord om henne och det var väldigt rörande för alla i teamet. Thyra är en väldigt smart häst och jag tror nog att hon förstod att detta var någonting speciellt, berättar tränaren Camilla Ingerstad för Trav365.

”Då grät jag faktiskt”

Kusken Ebba Handler är normalt sett en cool tjej men även hon rycktes med i känslostormen i vinnarcirkeln.

– Då grät jag faktiskt, vilket jag inte brukar göra. Det var känslosamt när man såg Camilla och de övriga så berörda. Då tänkte jag: ”Åh shit, nu är det över.” Det var dock ett fint avslut och inte bara sorg, utan också glädje och tacksamhet över vad man har fått vara med om och hur mycket jag utvecklats som kusk under resans gång.

Järnladyn gick obesegrad de fyra senaste säsongerna, sprang in drygt 368 000 kronor och vann hela 128 lopp. Den lilla damen med det stora krigarhjärtat passerade under året Ina Scots vinstrekord (31) och var till och med uppe och nosade på självaste Järvsöfaks svenska rekord på 43 raka segrar.

Karriären må visserligen vara över för den 128 centimeter höga Thyra Tyrann men nu hoppas både Camilla och Ebba att hon får leva vidare i travets Hall of Fame. Och vem vet, en dag kanske de gör storheter som ”Faksen”, Stig H Johansson och de andra sällskap i det finaste som sporten kan erbjuda våra två- och fyrbenta. Ingen dröm tycks vara för stor.

– Skulle hon komma in så smäller man nog av. Det vore ett bevis på att man har gjort något rätt, en fjäder i hatten och sjukt stort, och visa en annan respekt för den här familjesporten. Jag tycker att hon förtjänar en plats där efter alla sina prestationer, menar Camilla.

Ebba E Handler, kusk till Thyra Tyrann.

”Det är surrealistiskt”

Hon lyfter fram en 15 säsonger lång tävlingskarriär som 2015 resulterade i en tur till Hästgalan för Camilla, där hon fick ta emot ett hederspris av en idol.

– Thyra var en jättestor bidragande faktor till att jag som första person från ponnysidan fick Helen Anns Pris. Skulle man omvandla hästens prispengar till travet så är hon helt klart en miljonär. Hon har tävlat från det att hon var tre år, vilket är unikt i sig, och dessutom nått ut till den stora publiken.

Ebba håller med:

– Det skulle vara helt galet. Järvsöfaks är en ikon inom travet men hade det inte varit för corona, då det var färre starttillfällen, så kanske Thyra hade haft lika många segrar som han? Det är surrealistiskt att nämnas i samma mening som ”Faksen”.

Drömmen om en plats i Hall of Fame kläcktes i samband med några inlägg på sociala medier. Vanligt folk ute i stugorna har börjat driva denna fråga och nu känner sig tränaren motiverad att gräva lite djupare i vad som krävs för att väljas in. Till dags datum finns det ännu ingen ponny respresenterad.

”Kom till oss vid precis rätt tidpunkt”

Thyra inledde sin karriär hos Kevin Oscarsson, proffskusk sedan många år tillbaka, men har sedan knappt tio år tillbaka tränats av Camilla och pappa Mikael Hedström.

Hur skulle du sammanfatta den här otroliga resan som ni gjort med Thyra?

– Oj, det var en svår fråga. Det har varit en lång och härlig saga med mycket glädjetårar. Om hon varit lite dålig någon gång så har alla i stallet mått dåligt. Det har varit en otrolig tid och alla bryr sig om henne. Det har varit så kul att starta henne då man vet att hon alltid kommer att ge allt. Dessutom kom hon till oss vid precis rätt tidpunkt...

Ingerstad berättar vidare att när Thyra anslöt till stallet runt årsskiftet 2012–2013 så upplevde hon en rätt tung period i livet. Stallets reklamhäst Tuffing, flerfaldig vinnare av Lilla Elitloppet och helbror till Thyra Tyrann, som inledde sin karriär med 23 raka vinster från debuten kämpade med fräschören och framtiden kändes oviss för familjen.

– Det gav oss ny energi när vi fick in en till häst av den kalibern. Min bror Justus har också kört henne och det blev en ny situation för oss då vi båda kunde vara med och tävla i de här stora loppen. Ibland åkte vi med två hästar till Lilla Elitloppet och Svenskt Mästerskap.

Är Thyra Tyrann historiens bästa ponnyhäst?

– Det tycker jag. Japp. Lätt svar.

Thyra Tyrann och Ebba Handler i lopp. Om hon är den bästa ponnytravaren som finns: ”Japp. Lätt svar”, säger tränaren.

Thyra Tyrann fick avsluta på topp

Ebba, som tog ut sin körlicens redan som sjuåring, och vars mor är sprungen ur ridsporten, har sedan våren 2019 suttit i sulkyn vid samtliga tillfällen utom ett. Bortsett från ett andrapris i Lilla Elitloppet 2017 vet hon ännu inte hur det känns att förlora lopp med Thyra.

Hon äger mamma Sundbys Tuva, som enligt Handler var för galen för att kunna tävla, och tränar för dagen flertalet av Thura Tyranns syskon. Att vara ordinarie kusk bakom ”Super-Thyra” har givetvis sina fördelar, men det har också följt med en del press på Ebba som till vardags arbetar inom socialtjänsten.

– Man får faktiskt en del prestationsångest när man inte har förlorat på fyra år. Man vill inte göra några misstag och riskera att segersviten ska brytas. Camilla har dock aldrig någonsin satt någon press på mig.

Hur hade det känts om ni förlorat det sista loppet på Solvalla?

– (skratt) Ja, det hade ju varit tråkigt men ändå inte tagit bort något av hennes glans. Nu fick hon dock avsluta på topp, trots dåligt väder och vinterpäls, och gör det så lätt.

”Det bästa är gemenskapen”

Handler har hunnit fylla 23 år men fortsätter att göra succé i ponnyloppen. 66 vinster på 147 starter har det blivit de senaste fyra åren och med det en segerprocent på skyhöga 45. Hennes stora mål är att vinna Derbyt för ponnyhästar och hon får ytterligare två chanser att lyckas med den bedriften, för att sedan falla för åldersstrecket.

Ebba har dock större drömmar än så och räknar med att om något år ta upp kampen mot travets storheter som Björn Goop, Erik Adielsson och Örjan Kihlström.

– Jag vill ju väldigt gärna det. Emilia Leo har varit väldigt framstående och det behövs fler sådana kvinnor i sporten. Jag håller på att ta licens för stor häst men ska köra ponnys två år till.

– Det bästa med ponnytravet är gemenskapen. Jag hjälper dessutom många yngre tjejer och killar med träning och balansering, samt stöttar dem när det behövs.

Det har blivit runt 300 vinster hittills, men desto färre segergester...

– Ibland knyter jag näven men inget ben upp i luften, det är jag för osmidig för.

”Tråkigt och otroligt ledsamt”

Camilla, hur lyckas man hålla en 18-åring motiverad att fortsätta vinna lopp?

– Det beror på hennes personlighet. Ingen häst älskar sitt jobb så mycket som hon gör, och dessutom har vi hållit startfrekvensen på henne väldigt låg de senaste åren. Hon är som en stor häst i ett litet format som med sitt rekord på 34,9 springer ifrån många kallblod.

Hur roligt tror du det kan ha varit att som konkurrent möta Thyra i lopp?

– Det är en svår fråga. Kanske inte superkul men sedan tror jag också att många uppskattat henne för den tävlingsindivid hon är. Att vara tvåa bakom henne är en seger i sig, ett superresultat. Nästa år blir det dock väldigt öppet när Thyra inte längre är med.

Sagan om Thyra Tyrann är så över och saknaden har redan börjat infinna sig hos både Camilla och Ebba, som tillsammans mer eller mindre prenumererat på vinster i Lilla Elitoppet under delar av 2000-talet.

– Det känns jättetråkigt just nu och kanske ännu mer till våren då man normalt sett laddar för de stora loppen, som Lilla Elitloppet. Det kommer att kännas men vi får kolla på filmerna från hennes karriär, tröstar Camilla sig med.

Ebba försöker även hon greppa faktumet att detta kapitel i hennes liv nu hör till det förflutna.

– Gud alltså, jag har inte riktigt förstått att det är så. Det känns tråkigt och otroligt ledsamt.

Superponnyn är populär i byn

Ingerstad går kommunikationsprogrammet på högskolan i Gävle. När hon inte är upptagen med tentor uppskattar hon det lugna livet ihop med pojkvännen. Hon har, precis som Ebba, hästarna i blodet. Camillas morföräldrar hade travare hos Jim Frick och sedan har intresset fortsatt genom mamma, pappa och en äldre syster.

Hon körde sitt första lopp som åtta- eller nioåring och har sedan en tid tillbaka suttit i Svenska Ponnytravets styrelse. Där har hon jobbat för barn och ungdomar inom sporten som hon älskar mer än något annat.

Camilla har huvudsakligen tränat ponnys under sin karriär och aldrig ångrat sitt val.

– Hellre att jag har en bra ponny än ett dåligt varmblod, säger Camilla och skrattar.

Att Thyra är populär i Heby där Camilla håller till märks nästan dagligen.

– Folk frågar hur det är med henne och hon är ett känt namn i byn.

”Jäklar vad fort det gick”

Hur kommer framtiden att se ut för Thyra när hon nu gått i pension?

– Man kan nog inte ställa henne i en hage och ta ifrån henne den här aktiva sidan. Hon måste få göra någonting. Vi har två kallblod som hon får agera träningskompis åt. Förhoppningsvis lyckas hon få lite fart på dem, ha ha. Sedan får vi se om det till våren kan bli en betäckning. Det är dock inte självklart då vi är otroligt rädda om henne.

Slutligen, vilka är era bästa minnen av denna järnlady?

– Elitloppet 2014. Vi hade vunnit med Tuffing 2011, 2012 och 2013 och valde nu att istället satsa på Thyra. Den dagen var hon otroligt taggad! Och så när hon var uppe på Wången under Elitveckan. Loppet var över kort distans men vi startade på andra sidan vid mållinjen. Hon travar svenskt rekord och jäklar vad fort det gick. När hon speedar går hon under 1.30, avslutar Camilla.

– Mitt bästa minne är Svenskt Mästerskap förra året. Det blev startgalopp då, sedan jagar vi ikapp ledaren som galopperar ut mot Thyra så att det håller på att gå riktigt illa. Ändå så vinner hon med 20 meter... Det var mäktigt. Eller, Elitloppet förra året då vi spetsade från spår åtta. Hon har aldrig känts så bra som den dagen, avslutar Ebba.

Följ ämnen i artikeln