Trav

Carl Johan Jepson: ”En av de bästa helgerna”

Stjärnkusken tog dubbla storloppssegrar

Av: 

Christoffer Wickman

Carl Johan Jepson tog dubbla storloppssegrar i helgen
Carl Johan Jepson tog dubbla storloppssegrar i helgen

TRAV

Stjärnkusken Carl Johan Jepson, 41, hade en riktig panghelg.

Det med seger i både Drottning Silvias Pokal och Copenhagen Cup.

– En av de bästa helgerna i min travkarriär, säger Carl Johan Jepson.

41-årige proffskusken Carl Johan Jepson har de senaste åren tagit för sig allt mer på tävlingsbanan. För fyra år sedan körde han in åtta miljoner kronor, och sedan har han stadigt bättrat på de siffrorna år efter år. I fjol körde Jepson in 23,9 miljoner kronor och redan nu har han kört in 10,5 miljoner kronor under 2019.

Den gångna helgen hade Färjestadskusken en riktig panghelg – det blev två storloppssegrar.

I lördags vann han Drottning Silvias Pokal med 1 150 000 kronor i förstapris med Fredrik Wallins Activated, och det följde han upp med att vinna Copenhagen Cup i Danmark under söndagen med Ulf Stenströmers Handsome Brad, en seger som var värd 515 000 kronor.

Nu blickar stjärnkusken mot sitt första Elitlopp, men vill inte avslöja om han har någon styrning klar.

”Trodde vi kunde vinna på förhand”

När Carl Johan Jepson vann Drottning Silvias Pokal med Fredrik Wallins Activated så var det en riktig praktskräll, då Daniel Redéns Conrads Rödluva var brakfavorit i loppet.

– Jag trodde faktiskt på förhand att vi skulle ha vinstchans, jag vet att hon är riktigt bra när hon är i form. Hon var i form i lördags och det var jättekul att hon fick visa hur bra hon är, och jag hade inte gett upp hoppet om att slå Conrads Rödluva, säger Carl Johan Jepson.

Hur gick dina tankar i loppet?

– Jag hade en plan inför loppet och det var att komma före Peter Untersteiner från start, för att få rygg på antingen Rikard N Skoglund med Racing Brodda eller Örjan Kihlström med Conrads Rödluva, men det lyckades inte och fattades väl en halvmeter. Då var det bara att backa ner för jag trodde Untersteiner skulle ligga kvar i andraspår, han valde dock invändigt så vi fick rygg på Conrads Rödluva ändå, säger Carl Johan Jepson och fortsätter:
– Sedan tyckte jag att det kändes bra hela vägen, det kändes att jag hade mycket att åka med. Jag hade så klart stor respekt för Conrads Rödluva, men när vi kom upp utvändigt om den in mot upploppet så kändes det som jag hade mer att köra med, och hon avgjorde ju väldigt säkert.

”En häst jag gillar skarpt”

Av bara farten plockade Jepson hem en storloppsseger till, det när han under söndagen vann det danska storloppet Copenhagen Cup med Ulf Stenströmers Handsome Brad.

– Jättekul det med så klart, det är en häst som jag kört genom större delen av dennes karriär och det är en häst som jag gillar skarpt. Han kändes fantastiskt fin och det kändes som han hade hittat formen på allvar.

Hur gick tankarna i loppet med honom?

– Jag fick faktiskt bra känsla redan efter värmningen och där och då bestämde jag mig för att göra allt för att ta ledningen med honom, för det var ett sådant lopp där ledarhästen skulle ha bra segerchans. Vi avgjorde spetsstriden ganska enkelt och sedan hade jag bra känsla hela vägen, säger Jepson och fortsätter:
– Han låg visserligen på lite mer under vägen än vad han brukar göra, men han kändes fantastiskt bra och det är nog helt enkelt så att han är i riktigt bra ordning. Handsome Brad gjorde ett topplopp och det var kul för alla inblandade att han fick vinna.

”Jag stannar där”

Efter sin seger i Copenhagen Cup fick Handsome Brad en inbjudan till Elitloppet.

– Jag vet inte hur ägaren och Ulf Stenströmer tänker, de tar sig nog en funderare till. Det var sagt innan Copenhagen Cup att Handsome Brad inte skulle gå mot Elitloppet, men de kanske tänker om nu. Loppet i går var nog det bästa, eller bästa, men han kändes så jäkla i form hästen. Stenströmer ska känna på honom under tisdagen och sedan kommer han nog bestämma sig i slutet på veckan om han ska vara med i Elitloppet eller inte, men jag lägger mig inte i det alls.

I segerintervjun i TV12 efter Copenhagen Cup hintade Jepson om att han fått en förfrågan om att vara kusk på en häst i Elitloppet, Jepson vill dock inte avslöja något.

– Nej, det vill jag inte säga något mer om.

Men du har en förfrågan att ta ställning till?

– Först och främst ska vi se om hästen ska vara med där eller inte, och jag stannar där, säger Jepson.

”En av de största helgerna”

Vad säger du om helgen?

– Den var bra så klart, man har väl inte hunnit känt efter så mycket ännu, men det är kul när det går som det ska i storloppen. Det är absolut en av de bästa travhelgerna jag haft som kusk, och det är jättestort naturligtvis.

Det är lätt att heta Carl Johan Jepson för dagen, va?

– Haha. Det är mycket jobb, men naturligtvis när det går så bra som det gör nu och man lyckas i de större loppen, så visst känns det bra. Man lägger ner väldigt mycket tid så det är jättekul när det går vägen i de större loppen också, säger Carl Johan Jepson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Ulf Stenströmer

Elitloppet

V75