Hockeyikonens roll – bakom jättesuccén

Challe Berglund fick Hail Mary-ägarna att satsa hos Robert Bergh • Vann Svenskt Travderby: ”Skyldig mig en middag”

Publicerad:
Uppdaterad:
Challe Berglund tipsade ägarna om att satsa på Robert Bergh – sju år senare vann de Derbyt med Hail Mary
Foto: Mikael Rosenquist, Lars Jakobsson / TR BILD
Challe Berglund tipsade ägarna om att satsa på Robert Bergh – sju år senare vann de Derbyt med Hail Mary

TRAV

Hail Mary och Robert Bergh vann årets upplaga av Svenskt Travderby.

Ägarnas väg till stortränaren gick genom forne hockeyproffset Charles ”Challe” Berglund.

– Han är skyldig mig en middag, säger den 55-årige OS- och VM-vinnaren.

Åbytränaren Robert Bergh hade kvalificerat tre hästar (Hail Mary, Västerbo Lexington och Power) till ett av årets största lopp – Svenskt Travderby.

När lottningen och spårvalen var gjorda så bestämde sig Bergh för att köra Hail Mary. Ett beslut som skulle visa sig ytterst befogat då hästen gjorde ett fantastiskt lopp.

Trots en tuff öppning och körning längs vägen kunde Hail Mary enkelt gå undan och ta hand om segerchecken på fyra miljoner kronor.

”Skyldig Challe en fin present”

Efteråt var det en skara lyckliga ägare som firade vilt och berättade om varför valet just föll på Robert Bergh.

– Jag jobbade i samma byggnad som Challe Berglund och stoppade honom en dag, för jag visste att han höll på med hästar. Jag sa att jag var lite intresserad av att köpa häst och frågade hur jag skulle bära mig åt. Han sa åt mig att kontakta Bergh och att han var en riktigt bra tränare. Jag är skyldig Challe en fin present i framtiden, sa en av delägarna Mehdi Yazdanpanah, 40, efter storsegern.

Tipset som slutade med Derbyseger

Challe Berglunds travintresse är mycket stort.

Efter sin framgångsrika hockeykarriär har han arbetat inom spelbranschen och numera driver han även spelbutiken ”Högkvarteret” i Sundsvall.

Efter Hail Marys derbyseger minns han tillbaka på samtalet med Mehdi.

– Det är jätteroligt, jag hade faktiskt glömt bort det. Jag tror det var 2013 eller 2014 då jag var sportchef för Djurgården. Vi sprang på varandra då vi delade fastighet och han berättade han ville köpa häst. Jag rekommenderade ”Bergharn” då det här var i anslutning till hans flytt till Göteborg och att han skulle satsa på Frankrike.

– Under förra årets Kolgjini-auktion träffade jag travtränarna och mina polare Henrik Larsson och Ola Samuelsson. De undrade lite skämtsamt varför jag inte rekommenderat dom och det hade jag lika gärna kunnat göra, men just då var det få tränare som satsade på Frankrike och det var därför mitt tips landade på Robert Bergh.

Har Hail Mary-gänget hört av sig ännu?

– Nej inte än, jag har inte hört något. Det var så länge sedan och jag är osäker på om de har mitt nummer. Men innan segern med Hail Mary i Derbyt så skickade jag ett sms till Robert Bergh där jag sa att han är skyldig mig en middag då jag lotsat in ägarna till honom. Han svarade att det tar vi efter coronakrisen. Nu efter segern lär väl den där middagen vara mer aktuell än någonsin.

Vad kan du säga om insatsen Hail Mary svarade för i Svenskt Travderby?

– Han var otroligt bra och det är en häftig matchning som Robert har gjort. Jag har en bekant som sa att det kan aldrig gå vägen då hästen bara vunnit uppe i Norrland, men nu fick vi se hur bra han var.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN