Hoa-Hoa: ”Vi festar, spelar och har kul...”

Av: Erik Pettersson, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

När han inte lagar mat på sin restaurang eller gnuggar geniknölarna i det populära tv-programmet ”På Spåret” slappnar han av med trav.

Här berättar tyngdlyftarlegendaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren om Prix d´Amérique-resorna, Solvallabesöken, sitt favoritspel och storvinsterna.

– Jag vann 208 000 kronor på en Trio en gång, det är det största jag vunnit, säger han.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren.
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren.

Krögaren ”Hoa-Hoa” har varit travfantast i många år och tidigare varit med och ägt hästar. Årets ”På Spåret”-finalist åker gärna ut till Solvalla när tid ges och varje år är han på plats när Elitloppet körs på nationalbanan. Lennart är också en trogen besökare på Vincennes när Prix d´Amérique avgörs sista helgen i januari varje år.

– Jag var nere i år också. Det är kul som fan att vara där, vi är ett gäng på 11-12 personer som åker ner. Vi sitter på restaurangen där, festar, spelar och har kul. Det är en fantastisk inramning, speciellt på söndagen, säger ”Hoa-Hoa”.

– Men det var inte kul att se svenskarna...de körde inte bra. Det går inte att öppna i Elitloppstempo, det är nästan aldrig någon som vunnit loppet från ledningen på en bana som är 2700 meter lång. Jag vet inte vad de tänkte på, fortsätter tyngdlyftarlegendaren.

Vann du något?

– Ja, jag lyckades vinna litegrann. Krognotan var avsevärt större än spelnotan i alla fall, om det nu säger så mycket, säger Dahlgren med ett skratt.

– Vi spelar alltid en V75:a tillsammans den helgen som vi ringer in. Den satt också så vi fick 3 000 kronor var ungefär. 

”Hoa-Hoa” gillar det mesta med fransk travsport, men det är en detalj som inte intresserar honom överhuvudtaget.

– Man får genomlida ett gäng montélopp. Det har jag aldrig förstått mig på. Jag ser inte ens om de travar eller galopperar, det ser bara konstigt ut. Sen blir de diskade för minsta lilla, det räcker att de vobblar till lite så åker de ut direkt.

”Lirar ju rätt bra”

Lennart har för tillfället dålig koll på travet och hinner inte med, jobbet som krögare på restaurangen Lokes Bar på Södermalm tar upp all tid.

– Jag jobbar väldigt mycket nu så jag ligger lågt med travet. Det går i perioder det där, precis som med allt. Men när jag har tid brukar jag åka ut till Solvalla, det är underbart att vara där. Men det brukar bli dyrt, man lirar ju rätt bra, skrockar han.

Hur mycket spelar du på trav?

– Någon gång i veckan när jag hänger med. Då blir det i butik, helst med direktspel så jag kan se loppen live, annars så blir det ju på Solvalla. Jag spelar inget på onsdagarna, åtta lopp är för mycket för mig. Jag tycker det är bökigt att sätta en Dagens Dubbel.

– Jag är ingen vansinnig lirare som går på statistik och så där, jag är mer en vanlig spelare. När jag hade hästar så visste jag inget om stammen till exempel. Jag gillar hästsport, men det är spelet som är det stora.

Vad är ditt favoritspel?

– Tvilling. Man kan vinna rätt mycket på det spelet, utan att behöva satsa så mycket. Jag brukar ta ut en häst, sen ta alla bakom. Då måste de ju ge runt 11-12 gånger, men jag är ingen favoritspelare direkt, så det brukar bli odds.

Vad är det största du har vunnit?

– Jag har vunnit en del på mina egna hästar. Jag vann 208 000 på en Trio en gång. Jag fick 3 200 gånger i odds. Jag tog min häst Symbol som etta, sen alla som tvåa och trea gånger 60 kronor. Det kostade 6500 kronor att lämna in, men jag fick ju tillbaka lite pengar. När jag hade hästar hade jag mycket kontakt med Bengt Hillesö. En gång tipsade han mig om en häst som gav 73 gånger. Den spelade jag rätt rejält på också.

– Man kommer ofta ihåg vinsterna, men jag har väl ungefär fyra resväskor med torskbongar också, ha ha.

Publicerad: