Dags för glödheta Hugo Åbergs: ”Det blir inget blufflopp ...”

Redéns stjärnhäst jagar fjärde raka i storloppet

Av: Michael Carlsson

Publicerad:
Blir det fjärde raka i Hugo Åbergs Memorial för Propulsion?
Foto: Leif Norberg/TR Bild
Blir det fjärde raka i Hugo Åbergs Memorial för Propulsion?

Propulsion jagar sin fjärde raka seger i Hugo Åbergs Memorial. 

En av motståndarna som kan sätta stopp för det är Ringostarr Treb – som vann spårlottningen och fick bästa tänkbara utgångsläge med innerspår. 

– Hästen har absolut form för att vinna loppet, även om Propulsion är tuff, säger tränaren Jerry Riordan.

På tisdag kväll, strax efter klockan 21 i solnedgången, smäller det på Jägersro. Då är det dags för Hugo Åbergs Memorial, även kallat ”Sommarens Elitlopp”. Distansen är 1609 meter med bilstart och förstapriset är i år upphöjt till 1 609 000 kronor.

Den magiska Åbergskvällen i Malmö är alltid något alldeles extra att uppleva på plats och det körs även V75 den här kvällen. Favorit till att vinna årets upplaga av Hugo Åbergs är återigen Propulsion.
Daniel Redéns stjärntravare jagar sin fjärde raka seger i Åbergs vilket är unikt. Han börjar dock från bakspår med bricka nio.

En häst som däremot vann spårlottningen är Ringostarr Treb. Elitloppsvinnaren från i fjol har inte fått till det i de senaste starterna efter den bländande årsdebuten. Senast blev han diskad för trängning i Oslo Grand Prix. För två år sedan var han tvåa i Hugo Åbergs efter Propulsion och travade då sitt rekord 1.08,2. Nu har han chans till revansch från ett smaskigt utgångsläge med innerspår bakom startbilen, startsnabb som han är. I sulkyn sitter som vanligt Wim Paal.

– Ringostarr Treb (V75-6) har fått ett perfekt spår och är startsnabb. Jag skulle bli förvånad om Pastore Bob bråkar om ledningen, för jag tycker inte att han har
varit så bra på slutet. Min häst behöver egentligen inte ledningen men har man spår ett är det inte mycket att välja på, säger Jerry Riordan.

”Gäller att de får mycket vatten”

– Han kommer att gå med en helt ny amerikansk sulky och barfota runt om. Sedan vet man att när Propulsion är med i loppet så blir det inget blufflopp. Det kommer att bli tufft. Man ska även ha klart för sig att min häst inte är fullt lika bra som när han vann Elitloppet. Då nådde han sin peak, men han är ändå bra nog att vinna här om han får ett bra lopp. Jag är helt nöjd med formen på hästen och han är där han ska vara. 

– Han kan leda fram till upploppet och sedan får vi se. Det är en vettig vinstchans även om Propulsion är väldigt bra. Går det bra här så blir Sundsvall Open Trot nästa start, fortsätter Riordan.

Det har varit värmebölja i landet en tid med extremt höga temperaturer. Hur hanterar du som tränare den här hettan med hästarna?

– Det underlättar inte när det är så här varmt. Hästars favorittemperatur är åtta grader. Det gäller att de får mycket vatten i sig. Jag ger även hästarna mycket Elektrolyter som jag köper från ett företag i Malmö. Det är bra och gör så att hästarna blir törstiga och dricker mer. Annars är det stor risk att de tappar form, menar Jerry.

Publicerad: