Travkuskarna hotar att sluta

Uppdaterad 2014-06-10 | Publicerad 2014-06-09

Berättar om den tuffa situationen: ”Vi får betala för att jobba”

Tony Wallin, Bo Eklöf, Patrik Nygren och Daniel Olsson har fått nog och kräver en förändring när det gäller bredd-travet.

Flera V75-kuskar hotar att sluta med trav.

De får inte ekonomin att gå ihop efter Svensk Travsports införande av ”breddtrav”.

– Jag måste börja med något annat om det här fortsätter, säger Tony Wallin till Trav365.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.

Vid årsskiftet införde förbundet Svensk Travsport en hel del förändringar i tävlingssystemet. Bland annat började man med ett divisionssystem med tydligare uppdelning mellan bredd och elit.

Breddloppen är till för de kuskar som inte kört så mycket lopp och från dessa lopp är toppkuskarna utestängda.

Redan tidigt, i januari, röt stjärnkusken Ulf Ohlsson ifrån mot det nya systemet.

Han ville att breddloppen skulle ligga på en tävlingsdag – inte blandas upp med ”vanliga” lopp på på en tävlingskväll.

– Svensk Travsport borde ta sitt förnuft till fånga och ändra på det här, berättade han för Trav365 då.

”Förstod det skulle bli bakslag”

Trav365 har varit i kontakt med flertalet kuskar som inte tycker att nuvarande upplägg i Sverige är hållbart.

Flera av dem hotar att sluta med trav – om det inte blir en ändring inom snart framtid.

– Man skulle ju egentligen lämna in licensen på en gång. Men man hoppas ju att de (Svensk Travsport) ska ta sig i kragen innan man gör det. Och jag är inte ensam om att tycka så, säger Umåker-proffset Patrik Nygren.

– Man förstod direkt att det skulle bli ett bakslag. Och det här slår mot alla i slutändan, det har mer eller mindre blivit sämre för alla. Vi har alldeles för dåliga möjligheter att vara med i loppen och det är mycket konstiga propositioner för vanliga hästar. Det är jättesvårt att få det att gå ihop, fortsätter han.

Nygren är uppgiven och ser i nuläget ingen framtid i travsporten.

– Man måste se om sitt hus, det går inte att leva på besparingar. Det är inte många av oss som har plussiffror. Jag har redan börjat titta lite på vad man ska göra om man slutar med det här.

Kusken: ”Mycket att rätta till”

Proffskusken Daniel Olsson, som hade ett samarbete och körde mycket åt Lutfi Kolgjini för något år sedan, är inne på samma linje.

– Men jag vill säga att jag är för den här idén med breddtrav, själva tanken med det. Det lät, på den informationen vi fick i höstas, som ett vettigt upplägg, men det har blivit trassel och problem. Det blev inte alls som de sa då. Med nuvarande upplägg är det mycket att rätta till, säger Olsson.

– Jag har inte hört någon som är positiv till det här. Det är inget som bara drabbat oss kuskar, det har ställt till mycket problematik för tränare, hästägare, amatörtränare och så vidare.

– Jag vet att Svensk Travsport skulle ha ett möte om det här, så det kommer nog lite förändringar här. Jag tror det blir bra i slutändan, eller det är jag övertygad om.

Du har jobbat lite som expert i ATG Live den senaste tiden, är det av anledning att du inte får köra lika mycket längre?

– Jag har gjort massa tv-uppdrag tidigare, och när jag drog ner på det, så kände jag att det var roligt. Jag har flackat runt mycket i bilen i så många år, det är fortfarande jäkligt roligt att köra lopp, men det finns andra dagar också. Målsättningen är att jag ska köra så mycket jag kan, men med en mix av att jobba i ”liven”. Det är jäkligt roligt att jobba som expert där, det är motiverande och jag har fått bra respons, även om jag så klart kan bli bättre på det, och det kommer jag bli också.

Slagit ut hela mellanskiktet

Bergsåkers-kusken Bo Eklöf har kört 205 lopp hittills i år, han påstår att breddtravet har slagit ut hela mellanskiktet av kuskar.

– Vi har inte råd att köra, vi får betala för att jobba. Förut kunde vi köra fem-sex hästar per tävlingsdag, nu kanske vi får åka och köra en-två hästar, det går inte. Vi har inte en chans att få det att gå ihop. Och står vi över att åka och tävla, då finns vi inte, och då får vi inga nya kunder. Det här sprider mycket negativa ringar på vattnet.

Eklöfs förslag till förbundet är att ha hela dagar med breddtrav på helgerna. Precis som Ulf Ohlsson förespråkade i början av året.

– Lägg det på lördagar och söndagar och kör bara breddtrav då. Det skulle gynna amatörerna, då de slipper ta ledigt för att tävla, för så är det nu när de ska köra på luncher och kvällar. Så får vi köra på luncher, kvällar och helger (V75), menar han.

”Får inte köra...”

Tony Wallin, med licens på Sundbyholmstravet i Eskilstuna, är en annan som börjat se sig om efter ett nytt yrke då han anser att travet är på väg utför.

Snabbt.

– Som det är nu är det tio tränare och tio kuskar som tar precis alla pengar. Vi som har tillhört mellanskiktet och som inte är uppbackade av ett storstall, vi har fallit bakom precis allting. Vi får inte köra de vanliga loppen, där vi har rekryterat nya kunder i förut, de är breddlopp nu. Alla andra lopp som det är pengar i, V86 och V75, där är det stortränarna som tar i stort sett alla pengar och de har ju sina kuskar. Det är inte lätt. Vi är säkert 25 till 40 kuskar i mellanskiktet som inte är uppbackade av någon stortränare som inom en väldigt snar framtid måste börja med något annat om det här fortsätter.

Det håller inte?

– En stund till går det, men de måste hitta på något. Jag måste försörja mig och min familj.

Vad kan Svensk Travsport göra?

– Det är svårt att säga, men de måste ta ett stort steg tillbaka till det gamla systemet. Man kanske kan utöka med några amatörlopp så att det finns lopp för dem,.

– Jag tyckte inte att grundidén med breddlopp var fel, jag var en av dem som förespråkade det från början. Jag kunde inte se det här problemet. De förklarade för oss att vi skulle köra färre lopp men köra in lika mycket pengar.

– Det skulle tas några lopp ifrån oss men vi skulle få så mycket pengar att köra om, så det skulle inte ha någon ekonomisk betydelse. Men om man kikar i statistiken ser man att storkuskarna kör in 30-40 procent mer än vad de gjorde förra året januari till april. Vi kör in mindre än hälften, jämfört med hur det var samma period förra året.

”Äcklad – strök mig själv”

Tony Wallin menar att de stora tar alla pengar i och med det nya upplägget. Men även de största pamparna visar öppet sitt missnöje mot breddtravet.

En av dem: Lutfi Kolgjini.

I en av sina krönikor i Aftonbladet riktade han skarp kritik mot ”påhittet”.

– Breddtrav är ingenting för mig. I tisdags var det fem lopp med småpengar som förstapris på Jägersro. När jag såg programmet blev jag så äcklad att jag strök mig själv som kusk. Istället åkte jag på hockey.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.