Efter otäcka olyckan: ”Trodde jag skulle dö”

39-åringen sparkades ur sulkyn – skadades allvarligt • ”Näsan är helt förstörd” • Varning: Starka bilder

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Privat
Karl Aikio i olycka i Eskilstuna

Kusken Karl Aikio, 39, blev under fredagens tävlingar på Eskilstuna sparkad ur sulkyn och skadades allvarligt.

Hästhoven träffade rakt i ansiktet och nu väntar han på operation på sjukhuset.

– Jag trodde verkligen att jag skulle dö, säger kusken till Trav365.

Det var i ett kvallopp på Eskilstuna under fredagen som olyckan var framme. Hemmakusken Karl Aikio, bror till Solvalla-tränaren Pasi Aikio, skulle köra Sandra Hedlunds tvåårige valack Svärdbros Flash.

Men under loppet gick något fruktansvärt fel.

– I kurvan tog hästen ett par galoppsteg och jag försökte styra ut. Jag hann känna att det smäller till och sedan ligger jag på banan. Jag får panik och har fortfarande medvetandet kvar. Jag försöker ta mig undan från hästarna som kommer bakifrån, säger Aikio och berättar vidare om olyckan:

– Hästen var nu i efterhand inte redo för kvalloppet och olyckan uppstod nog när tussarna rycktes. Det är lätt att vara efterklok men bomullen skulle varit kvar. Hästen fick en del sårskador men inget allvarligare än så.

Hur mår du nu?

– Just nu väntar jag på en operation som ska ske på fredag. Okbenet gick av och näsan är helt förstörd. Jag har ingen känsel i stora delar av ansiktet och inte heller i tänderna.

– Dessutom har jag en lös benbit i ryggen men jag har haft en enastående tur då den inte ska innebära några problem. Jag är mörbultad men mår ändå bra efter omständigheterna. Jag har haft en makalös änglavakt.

Vad hann du tänka när olyckan skedde?

– Det hela gick väldigt snabbt och det första jag tänkte var att jag var tvungen att försöka flytta på mig så jag inte skulle bli påkörd. Jag fick panik och hade fruktansvärt ont. Jag trodde verkligen att jag skulle dö.

”Blodet rann i ansiktet”

Strax intill där olyckan skedde befann sig vännen och hemmatränaren Magdalena Siminski. Hon filmade loppet då hon hade premiehäst i samma lopp.

– Jag stod och filmade och såg olyckan och blev fruktansvärt rädd. Jag sprang direkt in till ”Kalle” och försökte lugna ner honom. Han skrek rakt ut och var rädd för att bli skadad av hästarna bakom, säger Magdalena och berättar vidare:

– Det fanns ambulans på banan men det kändes som en evighet innan den kom. Blodet rann i ansiktet och jag fanns där hos honom. Jag försökte prata med honom och berättade att allt kommer bli bra och jag är så tacksam att han ändå hade sån tur i oturen.

Vill rikta stort tack till Siminski

Olyckskusken är själv mycket tacksam över Magdalenas snabba insats.

– Det är så fantastiskt gjort och jag vill verkligen att ni skriver om hur hon snabbt var på plats och hjälpte mig. Hon tvekade aldrig och hon fick mig verkligen trygg. Jag är så otroligt tacksam över hennes insats.

Vad säger läkarna?

– Hade sparken tagit annorlunda kan man räkna ut hur det hade kunnat gå. Näsan är inte fin men det var ändå tur att jag blev träffad just där. Från sjukhuset säger man att jag ska bli helt återställd.

”Jag är snart tillbaka”

Trots fallet och skadorna låter sig inte kusken nedslås.

– Jag vill tillbaka så snabbt som möjligt till hästarna och köra lopp igen. Jag vet inte hur lång tid det kan tänkas ta, men jag är snart tillbaka. Jag får supervård här på sjukhuset i Eskilstuna.

Publicerad:

LÄS VIDARE