Spelades till favorit – var inte han som tävlade

Fel häst startade i Bollnäs

Publicerad:
Uppdaterad:
Här galopperar favoriten ”Ulvsåsen” bort sig
Foto: ATG Play
Här galopperar favoriten ”Ulvsåsen” bort sig

TRAV

Den kallblodige travhästen Ulvsåsen spelades till klar favorit på V5 i Bollnäs.

Problemet: det var inte han som tävlade.

– Det är väldigt ovanligt att fel häst startar i lopp här i Sverige, jag kommer inte på något fler fall under de senaste åren, säger Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman till facktidningen Travronden.

Det var på Bollnästravet under måndagskvällen som det mycket udda och ännu mer ovanliga inträffade. I måndagskvällens sjunde lopp, tillika V5-3, gjorde travspelarna det treårige kallblodet Ulvsåsen till klar favorit. Ulvsåsen var spelad till 49 procent på V5-spelet och till 23 kronor tillbaka på en satsad tia på vinnarspelet – med andra ord klar favorit i loppet.

Det var dock ett problem, och inte ett litet sådant. Det var inte Ulvsåsen som tävlade – utan stallkompisen Ulvsås Philip.

”Dra igång en ordentlig utredning”

Ulvsåsen, den häst som egentligen skulle ha tävlat i Bollnäs och den häst som travspelarna gjorde till klar favorit i loppet, tränas av Bergsåkers Anders Wallin. Wallin var själv bortrest och hade lämnat över ansvaret till personalen i stallet, som olyckligtvis förväxlade Ulvsåsen med stallkompisen Ulvsås Philip.

– Vår säkerhetschef Steen Morten Johansen får dra igång en ordentlig utredning för att verkligen ta reda på vad som hänt. Det är väldigt ovanligt att fel häst startar i lopp här i Sverige, jag kommer inte på något fler fall under de senaste åren. Däremot har jag i bakhuvudet om en finsk händelse för 10-15 år sedan, men då handlade det om en planerad totostöt, säger Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman till facktidningen Travronden.

De två kallblodiga hästarna Ulvsåsen och Ulvsås Philip är släkt med varandra, och misstaget kom till Svensk Travsports kännedom så sent som under tisdagsmorgonen. I själva loppet utgick Ulvsåsen för galopp.

– Vi fick veta om händelsen i morse när personal från Anders Wallins stall ringde och berättade. Hon som ringde var väldigt ledsen över det inträffade, säger Göran Wahlman till facktidningen.

I ett liknande fall på Åby under 2013 dömdes danske stjärntränaren Flemming Jensen till 5 000 kronor i böter för missad id-kontroll.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN