Galopp

Profilen: Jag låg bara och grät dygnet runt

Svenske galopptränaren Julian McLaren berättar öppenhjärtigt i podcast om: karriären, att födas in i sporten, hästrädslan och flickvännens självmord

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Julian McLaren är en av Sveriges mest framgångsrika galopptränare – trots rädslan för stora hästar i unga år.

I ett öppenhjärtigt samtal i senaste avsnittet av podcasten ”Hovavtryck med Matteus” berättar 32-åringen om karriären, att födas in i galoppsporten, pappans hastiga bortgång och när hans dåvarande flickvän valde att avsluta sitt liv.

– Jag låg bara och grät dygnet runt, säger Julian McLaren i podcasten.

Under sju sommarveckor träffar TV4-profilen Matteus Lillieborg några av Sveriges starkaste profiler inom trav- och galoppsporten i podcasten ”Hovavtryck med Matteus”.

Adrian Kolgjini har bland annat berättat om att ta över ett tränarimperium och hyllningen till flickvännen Saga Scott.

Travtränaren Maria Törnqvist berättade om sorgen när båda föräldrarna gick bort under samma år.

Hästen botade rädslan

I det senaste avsnittet av ”Hovavtryck med Matteus” möter TV4-profilen en av landets främsta galopptränare, 32-årige Bro Park-proffset Julian McLaren, som även syns i TV4:s galoppsändningar och är programledare för ATG:s egen tv-kanal ATG Live.

Julian McLaren drog in 1,2 miljoner kronor i inridna pengar som tränare under 2018 och berättar öppenhjärtigt i podcasten om födas in i galoppsporten i och med att pappa Alexander McLaren var en framgångsrik tränare och hur hans hästrädsla i unga år botades av hästen Harry Lime.

Han berättar även om dagen som förändrade allt i september 2014 när hans dåvarande flickvän valde att avsluta sitt liv.

– Det här var vid nio på morgonen. Två polismän kommer in och ställer sig över mig och säger att Helena valde att avsluta sitt liv i natt. Det är klart att där och då gick ridån ner. Det går inte att beskriva vad som händer med en när man inte upplevt det själv så är det så svårt att förklara. Man blir helt borta, säger Julian McLaren i podcasten.

”Gick inte att föreställa sig”

Efter självmordet tog han hjälp och ”bodde” ett par dagar på en avdelning på Danderyds Sjukhus.

– Jag låg bara och grät dygnet runt. Jag fick medicin för ångest och för att kunna sova, säger han och fortsätter:

– Till slut började man ändå ta små steg. När jag kom ut så tyckte jag att jag såg Helena vart jag än gick. Det gick inte att föreställa sig att hon var borta. Till slut lyckades jag gå ner till en brygga vid Danderyds Sjukhus och tittade ut över vattnet. Jag kände fortsatt att när tar det här skämtet slut? Till sist fick man börja acceptera att det inte var ett skämt utan att det var allvar.

Här kan du lyssna på senaste avsnittet av ”Hovavtryck med Matteus”. [Extern länk]

Publisert:

LÄS VIDARE

”Är bland det mest spännande jag gjort”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Galopp

Hästar