Peter Untersteiner

Stjärntränaren: ”Jag sa att det var tungt”

Peter Untersteiner om tunga vintern: ”Vaknar en morgon och så bara hänger kinderna”

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Peter Untersteiner har haft en tuff vinter.

Mörkret och kylan har gjort honom deprimerad.

– Man vaknar en morgon och så bara hänger kinderna, säger han.

Halmstadproffset Peter Untersteiner har tillhör de mest vinstrikaste travtränarna i Sverige de senaste åren. 2016 hade han ett rekordår med drygt 28,4 miljoner kronor i inkörda prispengar, och i fjol var den siffran 23 miljoner kronor.

Men även om Peter Untersteiners hästar vinner lopp i parti och minut så är livet inte alltid en dans på rosor.

När kylan och mörkret kommer med vintern så har den 57-årige stjärntränaren blivit deprimerad, och de senaste månaderna har varit tuffa för Peter Untersteiner.

”Då biter jag ihop och kämpar”

– Jag är en väldigt positiv människa, men när hösten kom med vintern så tänkte jag att nu jäklar ska jag lura mig själv och vara positiv, men så vaknar man en morgon och så bara hänger kinderna, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Men så här är det för mig så gott som varje vinter, i år kom det i början av november och sedan har jag mer eller mindre haft en depression.

Det brukar vara så här för dig säger du?

– Så har det varit i hela mitt liv, men då biter jag ihop och kämpar, för jag tycker ju att det är så otroligt roligt det jag håller på med.

”Många känner likadant

Det var TV4-reporten Matteus Lillieborg som ställde frågan till Halmstadtränaren på stallbacken hur han mådde, och Peter svarade ärligt.

– Han frågade mig för ett par månader sedan och då sa jag att det var tungt, jag är inte den personen som säger att det är bra bara för att, utan jag säger som det är. Många gånger säger man att man mår bra, fast man inte gör det, bara för att det är så det ska vara. Men jag kan inte säga att det är bra, när det inte är det.

Även om stjärntränaren haft en depression i vinter, så är det inget allvarligt, menar han.

– Det är nog väldigt många som känner likadant och hamnar i samma situation när mörkret kommer.

”Ger en underbar energi”

Har du tänkt att göra något annat när vintern kommer smygandes, med tanke på hur du känner dig varje vinter?

– Jag brukar vara iväg och sola en vecka på vintern, och nu ska jag snart till Alperna och åka skidor en vecka, och det här är något jag ska försöka hålla i. Det ger en sådan underbar energi att åka iväg sådär, jag åker 10 mars och när jag kommer hem väntar ett tufft program, men det gillar jag, för mig är det ju en dröm som gått i uppfyllelse att få driva ett framgångsrikt tävlingsstall.

Vädret i Halmstad börjar sakteliga bli bättre, så även Untersteiner.

– Vi som är ute och jobbar är ju väderberoende, så är det ju, men som det varit i dag så har det varit en ren fröjd med torra banor och fint väder. Ibland är det tunga perioder och då får man bita ihop och försöka visa sin styrka. 

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Untersteiner