Trav

”Obefintlig risk att något ska hända igen”

Filmade sexövergrepp på hundar och hästar – nu får kusken tillbaka sin indragna licens

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Kusken filmade sexövergrepp på djur och stängdes av tills vidare av förbundet Svensk Travsport.

Nu har mannen fått tillbaka sin körlicens.

– Det är med stöd av länsstyrelsens beslut, att de bedömer att det är en egentligen obefintlig risk att något dumt ska hända igen, säger Svensk Travsports jurist Göran Walmann. 

Det var Värmlands Folkblad som var först med att rapportera om uppgifterna där en travkusk utsatts för utpressningsförsök.

Den svenske travkusken anmälde till polisen att han utsatts för utpressningsförsök på 130 000 kronor. Ett halvår senare ville utpressarna ha 300 000 kronor.

Anledningen till utpressningsförsöken: Över 100 inspelade filmer där travkusken begår brutala övergrepp på flera olika hästar och hundar.

”Oerhört allvarligt...”

Travkusken erkände i polisförhör att han har förgripit sig på djur samt sparkat en av hästarna – medan han filmade.

Kusken godkände ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen, vilket avser sexuell handling mot hund och fick betala dagsböter – och Svensk Travsport valde att stänga av honom tills vidare. 

– Vi utreder det här nu men om det som står i media stämmer så är det oerhört allvarligt. Det är ett brott mot paragraf 10 i djurskyddslagen och det är inte heller förenligt med svensk travsports licensbestämmelser. Vi har satt igång en utredning så att vi kan ha fakta och samla till ett snart beslut. Det här är viktigt att gå till botten med omgående, sa Maria Croon, vd på Svensk Travsport till Trav365 då.

”Intyg på att gått behandlingar...”

Nu har mannen fått tillbaka sin körlicens av förbundet och ska snart köra lopp igen.

– Det är med stöd av länsstyrelsens beslut, att de bedömer att det är en egentligen obefintlig risk att något dumt ska hända igen, säger Svensk Travsports jurist Göran Walmann till Expressen.

Han fortsätter till tidningen:

– Han har intyg på att han gått behandlingar som han har skickat in till länsstyrelsen. Det är alltid svårt i sådana här lägen om någon har gjort något väldigt dumt. Ska de bli av med licensen för livstid eller på viss tid och i så fall hur lång tid ska det vara?

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter uppgifterna – travkusken stängs av

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav