Lindberg: ”Det här är helt åt skogen”

Uppdaterad 2016-07-05 | Publicerad 2016-07-04

Svensk Travsports generalsekreterare ger sig in i debatten kring polisanmälningarna på Åby – och så säger Jordbruksverket: ”Inget konstigt”

Debatten kring veterinären Anders Bergqvist på Åbytravet och hans polisanmälningar mot de aktiva fortsätter.

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, riktar skarp kritik mot Bergqvist och menar att han driver en egen agenda.

Men Jordbruksverket menar att så är inte fallet:

– Om man tittar på antalet anmälningar så sticker inte banveterinären på Åbytravet ut särskilt, säger Lars-Erik Staberg på Jordbruksverket.

I fredags rapporterade Expressens krönikör Beng Adielsson att travtränaren och kusken Joakim Lövgren blivit polisanmält för en drivningsförseelse av hästen Jairo den 16 juni.

Händelsen inträffade på Åbytravet och det var banans veterinär Anders Bergqvist som anmält händelsen.

Det här är inte första gången i år som en aktiv på Åbytravet blivit polisanmäld; tidigare har både Robert Bergh och även en yngre aktiv blivit polisanmälda.

Efter fredagen gick travtränaren Joakim Lövgren ut och var kritisk till banveterinärens agerande.

Även Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport är inne på samma linje, då han tar upp ämnet i sin krönika på förbundets hemsida.

– Åbys banveterinär Anders Bergqvist har länge försökt att skapa ett eget regelverk som går stick i stäv med Svensk Travsports regelverk och ännu viktigare, hans arbetsgivares Statens Jordbruksverks instruktioner. På kort tid har nu Bergqvist gjort en rad polisanmälningar mot såväl svenska som utländska kuskar, ryttare och tränare, skriver han.

”Är ute efter travsporten”

Johan Lindberg skriver att de på förbundet önskar att de ska ha en dialog kring det här istället för att använda offentliga kanaler.

– Tyvärr är det väldigt svårt att ha en dialog med Anders Bergqvist. Bergqvists nya giv är istället att polisanmäla aktiva. Något han säger (till Åbys sportchef Jon Walter Pedersen) att han ska fortsätta med tills hans sak blir prövad, att Svensk Travsports drivningsreglemente inte är förenligt med djurskyddet. Å andra sidan verkar det inte bara vara drivningar Bergqvist är ute efter. Han är ute efter travsporten i stort.

”Är helt åt skogen”

– Från Svensk Travsports sida har vi vid ett flertal tillfällen påpekat att Bergqvist driver en egen agenda, sätter upp egna regler gällande utrustning som går emot jordbruksverkets eget regelverk, inte följer den arbetsbeskrivning som banveterinärerna har. Att våra aktiva ska utsättas för det extremt olustiga att bli polisanmälda bara för att de startar på Åby är helt åt skogen, fortsätter han.

”Det finns alltid protester”

Lars-Erik Staberg koordinator på Jordbruksverket menar att det är normalt att det kommer in protester när det handlar om polisanmälningar.

– Det finns alltid protester och det handlar om alla banveterinärer och tävlingsveterinärer när det blir beslut som går de tävlande eller deltagarna emot. Det finns från högsta trav- och galoppnivå till de lokala tävlingarna på hästsidan både inom hoppning och dressyr.

– Veterinärerna ska försäkra sig om att djurskyddet blir säkerställt på tävlingsplatsen. Det är uppdraget för banveterinärer och tävlingsveterinärer. De ska göra en kontroll av djurskyddet och är det så att man misstänker brott mot djurskyddslagstiftningen ska det anmälas enligt den arbetsinstruktion som tävlingsveterinärerna har från Jordbruksverket, fortsätter han.

Har du tagit del av det som har skrivits av bland annat Johan Lindberg från Svensk Travsport?

– Vi följer inte sportens krönikörer eller skribenter. I det här fallet så är det så att vår presschef fick besked att någon hade ringt om detta. Jag blev kontaktad i fredags, sedan har jag inte fått in mer information om detta.

– I den mån jag blir kontaktad kommer jag besvara frågor. Men vi har inte anledning att aktivera oss på något annat sätt här. Vi har andra banveterinärer ute i landet och andra tävlingsveterinärer som också hamnar i samma situation som banveterinären på Åby har gjort och blir utsatt för kritik. Om man tittar på antalet anmälningar så sticker inte banveterinären på Åbytravet ut särskilt. Det handlar om kanske mellan fem och maximalt tio anmälningar per år. Jag skulle snarare säga att det handlar om fem anmälningar som sker som går till åklagare och polis. Det är enligt arbetsbeskrivningen så det är inget konstigt med det. Är det ett brott mot djurkyddslagen så ska det anmälas. Det är det här uppdraget de har och det handlar inte om någon personlig tolkning. När de gör sitt jobb har inte vi någon anledning att ha synpunkter på det, säger han.

”De har mandat att ingripa”

Han menar att det även är normalt att de aktiva reagerar på det beslut som tas av en veterinär.

– Det är en tävlingssituation och det var kanske inte alls det här man tänkt sig. Men det är också samhällets kontroll av tävlingsverksamheten. Det ska vara en person på plats som ser på händelsen utifrån vad djurskyddslagen säger. De har mandat att ingripa. Man ska åtals-anmäla om man ser att det är ett brott mot djurskyddslagstiftningen. Det ingår i själva arbetet.

Trav365 har varit i kontakt med Anders Bergqvist som inte vill uttala sig om kritiken.

Följ ämnen i artikeln